Wayne Rooney hielp het kwakkelende Everton woensdag tot zijn vreugde met een hattrick aan een broodnodige zege op West Ham United (4-0). Zijn derde treffer was van grote schoonheid.

De 32-jarige Rooney profiteerde van een slechte trap van West Ham-doelman Joe Hart en scoorde onder toeziend oog van de eerder op de dag aangestelde coach Sam Allardyce - die op de tribune zat - fraai vanaf de middenlijn. (Bekijk de beelden)

"Ik denk dat ik nog nooit een bal zó goed heb geraakt", aldus Rooney, die afgelopen zomer na jaren bij Manchester United terugkeerde naar Everton. "Dit was één van de mooiste doelpunten die ik ooit heb gemaakt. Zo niet de mooiste."

"Het was een perfect moment hiervoor. We zitten als club in een moeilijke periode. Dit was een belangrijk duel, met de nieuwe manager op de tribune."

De 63-jarige Allardyce, die geldt als opvolger van de vorige maand ontslagen Ronald Koeman, wordt donderdag gepresenteerd bij Everton.

City ontsnapt aan puntenverlies, achtervolgers winnen

Unsworth

David Unsworth, die sinds het vertrek van Koeman interim-coach is bij Everton, zat door de komst van Allardyce tegen West Ham voor het laatst als eindverantwoordelijke op de bank. Hij kan zich vinden in de keuze van de club uit Liverpool voor de nieuwe trainer.

"Ik sta volledig achter de komst van Sam. Het bestuur heeft een keuze gemaakt en net als iedere manager verdient hij tijd. Hij moet de kans krijgen en heeft mijn volledige steun", aldus Unsworth.

Everton, waar Davy Klaassen en Maarten Stekelenburg niet voor het eerst buiten de selectie werden gelaten, klom dankzij de zege op West Ham van de zeventiende naar de dertiende plaats in de Premier League.

De 'Toffees' hebben nu vijftien punten na veertien speelrondes. De marge met West Ham, dat als nummer achttien op een degradatieplek staat, is vijf punten.

Everton speelt komende zondag om 15.15 uur de stadsderby tegen Liverpool. Die wedstrijd wordt live uitgezonden door Ziggo Sport.