De internationale voetbalbond FIFA vreest ondanks nieuwe beschuldigingen over dopinggebruik in het Russische voetbal niet voor een groot dopingschandaal bij de organisator van het WK van volgend jaar.

"Met de informatie de wij hebben, kunnen we niet spreken over een wijd verspreid dopingprobleem in het Russische voetbal", aldus Fatma Samoura, secretaris-generaal bij de FIFA, dinsdag in Moskou, drie dagen voor de WK-loting.

Samoura reageerde op recente beschuldigingen van Grigory Rodchenkov, die zondag beweerde bewijs te kunnen leveren van dopinggebruik door tal van Russische voetballers.

Rodchenkov, de voormalige baas van het Russische dopinglaboratorium, bracht het dopingschandaal rond de Winterspelen van Sochi aan het licht. Hij bekende dat tientallen Russische atleten doping kregen. Sindsdien is hij ondergedoken in de Verenigde Staten.

Geruchten over doping in het Russische voetbal doken afgelopen zomer al op tijdens de Confederations Cup. Het zou gaan om spelers die actief waren op het WK van 2014.

Ongelukkig moment

De nieuwe aantijgingen van Rodchenkov komen voor Rusland op een ongelukkig moment, vlak voor de WK-loting in het Kremlin, maar Vitaly Mutko vreest niet dat het Russische voetbal binnenkort wordt opgeschrikt door een groot dopingschandaal.

"Het is mode om alleen Rusland te beschuldigen'', zegt Mutko, de voorzitter van het organisatiecomité van het WK en de oud-minister van Sport. "Ik kan eerlijk zeggen dat we niets te vrezen hebben. Onze voetballers worden goed gecontroleerd.''

Samoura benadrukte dinsdag dat alle door dopingcontroleurs verzamelde monsters bij het WK nog op dezelfde dag vanuit Rusland zullen worden overgebracht naar een laboratorium in het Zwitserse Lausanne, waar ze getest zullen worden.

Winterspelen

In de afgelopen weken heeft het internationaal olympisch comité (IOC) naar aanleiding van het dopingschandaal in Sochi al negentien Russische olympiërs alsnog geschorst voor het gebruik van verboden middelen. Daarbij zitten veel medaillewinnaars.

Het IOC zal 5 december besluiten of Rusland volgend jaar februari mee mag doen aan de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. De Russen hebben altijd ontkend dat er sprake was van een door de staat gestuurd dopingsysteem.

De lotingceremonie voor het WK voetbal begint vrijdag om 16.00 uur Nederlandse tijd. Rusland is als gastland een van de groepshoofden.