Wayne Rooney was donderdag na de afgang van Everton tegen Atalanta Bergamo in de Europa League vol lof over interim-manager David Unsworth, de tijdelijke opvolger van Ronald Koeman.

Onder toeziend oog van slechts 17.431 toeschouwers blameerde Everton zich met een 1-5 nederlaag op Goodison Park, maar volgens aanvoerder Rooney treft Unsworth geen enkele blaam.

"Vanaf het moment dat hij het heeft overgenomen hangt er een geweldige sfeer in de kleedkamer en zijn de resultaten ook beter geworden", zei Rooney over de invloed van Unsworth, die het van Koeman overnam na diens ontslag op 23 oktober.

Sinds het congé van de Nederlandse trainer verloren de 'Toffees' van Chelsea (League Cup), Leicester City (Premier League), Olympique Lyon (Europa League) en Atalanta. Wel werd er in de competitie gewonnen van Watford en gelijkgespeeld tegen Crystal Palace.

Niettemin heeft Unsworth een positieve invloed op alles en iedereen bij Everton, meent de 32-jarige Rooney. "Er is natuurlijk een trainerswissel geweest. En qua resultaten gaat het beter, afgezien van vanavond."

Onacceptabel

De club uit Liverpool bezet momenteel de zestiende positie in de Premier League, twee plaatsen hoger dan tijdens het ontslag van Koeman. In de Europa League staat Everton met één punt uit vijf duels troosteloos onderaan in groep E.

"Onacceptabel", oordeelde Unsworth na de blamage tegen Atalanta. "Als je het Everton-shirt aantrekt, moet je met hart en ziel spelen, maar dat hebben de spelers niet gedaan."

Volgens de tussenpaus waren zijn spelers het aan de fans verplicht om er nog wat van te maken, hoewel de Engelsen al uitgeschakeld waren. "Het was een wedstrijd om des keizers baard, maar ik wees de spelers erop dat de supporters goed geld betaald hebben om te komen kijken. Zij vertrekken nu met een nare smaak in de mond, net als ik."

"Ook al ging het nergens meer om, de manier waarop we ons naar de slachtbank lieten leiden was ronduit onacceptabel en dat weten ze. Iedereen moet zijn verantwoordelijk nemen. Niet alleen de ervaren spelers, maar ook de jonkies."

Silva

Het is niet duidelijk hoelang Unsworth nog voor de groep blijft staan. Everton deed al een poging om Marco Silva los te weken bij Watford, maar kreeg nul op het rekest. "Het bestuur staat voor een lastige klus", weet Rooney. "Maar ze nemen vast de juiste beslissing."

Zondag vervolgen de 'Toffees' de competitie met een uitwedstrijd tegen Southampton, waarna in de komende weken ook nog ontmoetingen met 'concurrenten' Huddersfield Town en West Ham United volgen.

Bekijk het programma en de stand in de Premier League