Oranje speelt in maart vriendschappelijk tegen Engeland en Spanje

Oranje speelt op vrijdag 23 maart vriendschappelijk in Amsterdam tegen Engeland, zo meldt de KNVB dinsdag. Vier dagen later fungeert Spanje als sparringspartner. 

De locatie van de wedstrijd tegen de Spanjaarden moet nog worden bepaald. De twee oefenwedstrijden zijn de eerste interlands van het Nederlands elftal in 2018. Waarschijnlijk zit de nieuwe bondscoach dan voor het eerst op de bank.

De KNVB wil in de komende maanden de opvolger presenteren van Dick Advocaat, die dinsdagavond in de uitwedstrijd tegen Roemenië voor het laatst bondscoach is van Oranje.

Voor Engeland en Spanje staan de wedstrijden in het teken van de voorbereiding op het WK in Rusland, waar Nederland zich niet voor wist te plaatsen. 

Engeland en Nederland speelden twintig keer eerder tegen elkaar. De balans is met zes zeges, negen gelijke spelen en vijf nederlagen licht in het voordeel van Oranje. In maart 2016 won Nederland de laatste ontmoeting. Dankzij treffers van Vincent Janssen en Luciano Narsingh werd het op Wembley 1-2. Jamie Vardy was trefzeker namens de Engelsen.

Spanje en Oranje troffen elkaar twaalf keer eerder. Zes keer won Nederland en de Spanjaarden trokken vijfmaal aan het langste eind, waaronder in de WK-finale van 2010 in Zuid-Afrika. Oranje won in maart 2015 de laatste onderlinge confrontatie met 2-0. Bij het oefenduel in Amsterdam zorgden Stefan de Vrij en Davy Klaassen voor de doelpunten.

Advocaat

De wedstrijd tussen Roemenië en Nederland begint dinsdagavond 20.00 uur Nederlandse tijd in de Arena Nationale. Als Oranje de Roemenen verslaat, betekent dat een persoonlijk succesje voor Advocaat. De Hagenaar komt in dat geval in zijn 62e en laatste interland met Oranje op 37 zeges en dat is er één meer dan Bob Glendenning.

Advocaat deelt het record nu nog met de Brit, die van 1928 tot en met 1940 87 interlands bondscoach van Nederland was.

Verwachte opstelling Nederland tegen Roemenië: Cillessen; Veltman, De Ligt, Van Dijk, Aké; Pröpper, Blind, Strootman; Promes, Babel, Memphis.

Roemenië-Nederland wordt dinsdagavond live uitgezonden op NU.nl. De voorbeschouwing begint om 19.30 uur. Live op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen bij Oranje? Download de NUsport-app

Tip de redactie