Senegal heeft zich vrijdag als 24e land geplaatst voor het WK van volgend jaar in Rusland. 'Les Lions de la Teranga' hadden voldoende aan een 0-2 zege op Zuid-Afrika om groepswinst veilig te stellen.

De eindstand stond halverwege al op het scorebord voor ruim 45.000 toeschouwers in het Peter Mokaba Stadium in Polokwane.

Senegal kwam via Diafra Sakho al in de twaalfde minuut op voorsprong, waarna een eigen doelpunt van Thamsanqa Mkhize in de 38e minuut aan alle spanning een einde maakte.

Door de relatief eenvoudige overwinning is Senegal met elf punten uit vijf wedstrijden niet meer te achterhalen voor Burkina Faso (zes punten), Kaapverdië (zes) en Zuid-Afrika (vier) in groep D van de Afrikaanse kwalificatiezone.

Matchfixing

Zuid-Afrika en Senegal stonden op 12 november van het vorige jaar ook al tegenover elkaar in Polokwane. Het door de thuisploeg met 2-1 gewonnen duel moest op last van de FIFA opnieuw gespeeld worden omdat de scheidsrechter van dienst, de Ghanees Joseph Odartey Lamptey, zich volgens de wereldvoetbalbond schuldig had gemaakt aan matchfixing.

Thulani Serero kwam toen tot scoren voor Zuid-Afrika, maar de middenvelder van Vitesse was er tot woede van bondscoach Stuart Baxter vrijdag niet bij omdat hij zich naar verluidt niet zeker voelde van een basisplaats.

De laatste en enige keer dat Senegal present was op een WK was in 2002. Onder leiding van de toenmalige keuzeheer Bruno Metsu werd op het door Zuid-Korea en Japan georganiseerde toernooi pas in de kwartfinales verloren van Turkije.

Senegal is na Nigeria en Egypte het derde Afrikaanse land dat zich heeft gekwalificeerd voor het WK in Rusland. Er zijn nog twee tickets te verdelen in het continent.