De FIFA wil na de toewijzing van het WK van 2026 zo transparant mogelijk zijn en gaat daarom alle 211 stemmen openbaar maken.

Op die manier hoopt de wereldvoetbalbond alle twijfels en verdenkingen van corruptie bij voorbaat weg te nemen. De FIFA kwam hevig onder vuur te liggen na de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

"Over de toewijzingsprocedure mag geen spoortje twijfel bestaan", schrijft de FIFA in een document over de toewijzing van het WK 2026. "Het is onze verantwoordelijk om de bid- en stemprocedure zo ethisch, transparant, objectief en onpartijdig mogelijk te laten verlopen."

Bij de stemming op 13 juni in Moskou kiezen de 211 bij de FIFA aangesloten nationale bonden tussen het gezamenlijke bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico en dat van de enige overgebleven concurrent, Marokko.

Arbeidsomstandigheden

Een van de onderwerpen waarop de FIFA beide bids beoordeelt is de manier waarop de potentiële organisatoren voor het eerst WK met 48 deelnemers om willen gaan met de bescherming van mensenrechten en de arbeidsomstandigheden.

Bij de bouw van de WK-stadions in Qatar kwamen al honderden arbeiders om het leven. Bovendien zouden de bouwvakkers veelal migranten zijn die uitgebuit en als slaven ingezet worden.

"De ogen van de hele wereld zullen meer dan ooit gericht zijn op dit WK, het is dus onze plicht om ervoor te zorgen dat de organisatie wordt toegewezen aan een gastheer die het ontegenzeggelijk verdiend heeft."

Afgelopen zomer publiceerde de FIFA een rapport van de Amerikaanse jurist Michael Garcia met daarin bewijzen voor corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.