Georginio Wijnaldum vindt niet dat de internationals moeten meebeslissen bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal.

"Elke speler heeft zijn voorkeuren, maar de KNVB beslist. Zij moeten bepalen wie de bondscoach wordt. Als speler kun je hoog of laag springen, maar je zal gewoon met de nieuwe bondscoach moeten werken", aldus Wijnaldum maandagavond bij aankomst bij het hotel van Oranje in Noordwijk.

De 26-jarige middenvelder van Liverpool sprak zich eerder uit voor een terugkeer van Louis van Gaal, maar hij beseft dat dat er niet van zal komen.

"Ik ben er ook verder niet mee bezig geweest de afgelopen weken. Waarom niet? Omdat ik er geen invloed op kan uitoefenen. Het gaat ook niet om mij, het gaat om het collectief. Er moet een bondscoach komen die ons kan raken, ons goed laat voetballen en ons zo weer naar een toernooi kan leiden."

Koeman

Volgens Wijnaldum is Advocaat zo'n bondscoach, ook al zal de Hagenaar na de interlands tegen Schotland (9 november) Roemenië (14 november) waarschijnlijk stoppen. "Ik vind dat Advocaat het goed gedaan heeft de afgelopen maanden. Hij wordt gewaardeerd dus het is geen gekke gedachte om alsnog langer met hem door te gaan."

De vorige maand door Everton ontslagen Ronald Koeman lijkt een reëlere optie voor de KNVB. "Koeman is ook een goede trainer", vindt Wijnaldum. "Ik heb nooit met hem gewerkt, maar bij een aantal clubs heeft hij het goed gedaan. Ik denk dat hij er goed op staat bij de KNVB. En een buitenlander? Dat kan ook."

"Nogmaals, zolang het maar een bondscoach is die ons naar het EK kan leiden. Bij Liverpool kwamen na de vorige interlands vragen als: waarom hebben jullie je niet geplaatst voor het WK. Dat is niet leuk. Ik ben blij als de nieuwe cyclus begonnen is."