Oud-ploeggenoten van Abubakari Yakubu staan woensdag stil bij het overlijden van de Ghanees. De voormalig speler van Ajax en Vitesse overleed dinsdagavond op 35-jarige leeftijd.

"Ik was bedroefd toen ik het nieuws hoorde over het overlijden van onze vriend en collega Abubakari Yakubu", schrijft Ricky van Wolfswinkel op Instagram.

De spits van FC Basel speelde in zijn eerste periode bij Vitesse samen met de defensieve middenvelder, die 145 Eredivisiewedstrijden achter zijn naam heeft staan.

"Als jonge speler in het eerste elftal van Vitesse was 'Yaki' de leider op en naast het veld", vervolgt Van Wolfswinkel. "Hij was een voorbeeld voor de rest van het team, de club, de fans en bovenal voor mij als jonge speler. Ik zal zijn grappen nooit vergeten. Mijn oprechte condoleances gaan uit naar zijn familie en vrienden. Rust in vrede, Yaki."

Yakubu speelde van 2004 tot en met 2009 bij Vitesse. In de vijf jaar daarvoor stond hij bij Ajax onder contract. John Heitinga, die met Yakubu in 2002 en 2004 kampioen werd bij Ajax, omschrijft de middenvelder als "een strijder op het veld en een groot mens naast het veld".

Ook voormalig Ajax-trainer Ronald Koeman en oud-assistent John van 't Schip staan op Twitter stil bij het overlijden van de Ghanees. Koeman was van eind 2001 tot begin 2005 Yakubu's trainer bij Ajax. De middenvelder debuteerde in 2000 onder interimtrainer Hans Westerhof bij de Amsterdamse club. 

Vrolijk

Andy van der Meijde spreekt in een reactie van "ongelooflijk nieuws". In 2003 haalden hij met Yakubu de kwartfinales van de Champions League. Ajax werd daarin uitgeschakeld door AC Milan.

"Yakubu was altijd vrolijk, altijd dollen in de kleedkamer. En altijd alles geven op het veld. Ik zal je missen!", schrijft de inmiddels 38-jarige Van der Meijde.

Yakubu, 16-voudig international van Ghana, was al enige tijd ziek. Hij overleed dinsdag in een ziekenhuis in Tema, de stad waar hij ook geboren werd. De Ghanese bond zegt bedroefd te zijn en wenst de nabestaanden veel sterkte.

Vanwege het overlijden van Yakubu speelt Ajax zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (aftrap 14.30 uur) met rouwbanden.