Abubakari Yakubu is dinsdag op 35-jarige leeftijd overleden, zo bevestigt de voetbalbond van Ghana woensdag. De middenvelder speelde in Nederland voor Ajax en Vitesse.

Yakubu was al enige tijd ziek, meldt de website Modern Ghana. Hij overleed in een ziekenhuis in Tema, de stad waar hij ook geboren werd. De Ghanese bond zegt bedroefd te zijn en wenst de nabestaanden veel sterkte. 

Yakubu kwam in 1999 op 17-jarige leeftijd naar Amsterdam. Hij speelde in vijf seizoenen 65 duels voor Ajax, waarmee hij in 2002 en 2004 landskampioen werd. In 2002 won hij met Ajax bovendien de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. 

Ander hoogtepunt van Yakubu bij Ajax was het bereiken van de kwartfinales van de Champions League in 2002/2003. Zowel in de heen- als de terugwedstrijd tegen AC Milan begon hij in de basis. Na 0-0 in de Arena en 3-2 in San Siro was het Ajax van trainer Ronald Koeman uitgeschakeld.

Vitesse

In 2004 verliet Yakubu Ajax op huurbasis voor Vitesse, waar hij door de supportersclub werd uitgeroepen tot beste speler van het seizoen. Na dat sterke seizoen tekende hij in 2005 een vast contract bij de Arnhemmers, waar hij tot 2009 tachtig wedstrijden speelde.

Yakubu kwam nooit tot scoren in de Eredivisie. Na zijn vertrek bij Vitesse beëindigde hij op 27-jarige leeftijd zijn carrière.

In zijn jaren bij Ajax maakte Yakubu al zijn debuut voor de nationale ploeg. Hij kwam tot zestien interlands voor Ghana.

Yakubu hielp zijn land aan kwalificaite voor het WK in 2006, maar behoorde niet tot de selectie voor het toernooi in Duitsland, waar Ghana als WK-debutant in de achtste finale werd uitgeschakeld door Brazilië. Wel speelde Yakubu in dat jaar op de Afrika Cup, waar Ghana in de groepsfase werd uitgeschakeld.