Ajax-verdediger Nick Viergever heeft maandag een voorwaardelijke schorsing van een wedstrijd gekregen van de KNVB vanwege het kwetsende lied dat hij vorige week zondag zong over Feyenoord.

De 28-jarige Viergever vierde met de Ajax-selectie feest in een Amsterdams café na de met 1-4 gewonnen Klassieker tegen Feyenoord in De Kuip. Hij zong daarbij over Feyenoorders dat het "kutkakkerlakken" zijn, zo was te horen op een video die verscheen op sociale media.

Volgens de aanklager schaadt Viergever met zijn uitlatingen de belangen van het voetbal en de voetbalsport in het algemeen. Bovendien moet een profvoetballer volgens de aanklager zich ervan bewust zijn dat dergelijke uitlatingen gefilmd kunnen worden en in de media verspreid kunnen worden.

Viergever zingt over 'kutkakkerlakken' in Amsterdams café
60
Viergever zingt over 'kutkakkerlakken' in Amsterdams café

Voorstel

De KNVB laat weten dat de aanklager bij het bepalen van de strafmaat rekening heeft gehouden met het feit dat het incident plaatsvond in een café, waar naast Ajax-spelers alleen barpersoneel en enkele andere gasten waren, en het feit dat Viergever zich er niet van bewust was dat dit gefilmd werd.

Maandag kwam de aanklager tot een schikkingsvoorstel en dat heeft Viergever meteen geaccepteerd. Omdat het om een voorwaardelijke schorsing gaat, hoeft de tweevoudig Oranje-international geen wedstrijd te missen. 

Vertonghen

Zeven jaar geleden raakte toenmalig Ajax-verdediger Jan Vertonghen in opspraak omdat hij hetzelfde lied zong als Viergever vorige week deed. De Belg, die tegenwoordig voor Tottenham Hotspur speelt, werd destijds voor twee wedstrijden geschorst.

Vertonghen zong het lied tijdens de huldiging in de Arena na de gewonnen KNVB-bekerfinale tegen Feyenoord.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie