Excelsior heeft vrijdag uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie uit de Eredivisie. De Rotterdammers waren in de Grolsch Veste knap met 1-3 te sterk voor FC Twente.

Excelsior kwam weliswaar al na 68 seconden spelen op een 1-0 achterstand door een doelpunt van Tom Boere, maar Hicham Faik, Milan Massop en Khalid Karami stelden in het vervolg van de wedstrijd alsnog de drie punten voor de Kralingers veilig.

Door de zege steeg Excelsior naar de achtste plaats op de ranglijst. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag bezit na tien speelrondes veertien punten.

FC Twente is met slechts negen punten terug te vinden op de vijftiende plek. De Tukkers hebben maar drie punten meer dan hekkensluiter Roda JC.

De wedstrijd tegen Excelsior was waarschijnlijk de laatste van Marino Pusic als eindverantwoordelijke. De voormalig assistent-trainer nam onlangs het stokje over van de ontslagen René Hake en won achtereenvolgens met FC Twente in de competitie van Roda JC (3-0) en in de KNVB-beker van FC Eindhoven (3-0).

Fränkel

Al na één minuut en acht seconden kwam FC Twente op voorsprong tegen Excelsior. Boere scoorde na een mooie voorbereidende actie van Fredrik Jensen. Het was de snelste treffer van de Enschedese club sinds oktober 2003. Destijds schoot Purrel Fränkel van Vitesse na negentien seconden in eigen doel.

Na een half uur was Boere dicht bij de 2-0. Opnieuw na een pass van Jensen speelde de van FC Oss gekomen schutter zich vrij, maar strandde vervolgens op doelman Ögmundur Kristinsson.

Vlak voor rust kwam Excelsior langszij. Faik schoot een vrije trap fraai voorbij de Twentse keeper Jorn Brondeel. Hoewel voornamelijk de thuisclub na de hervatting aanviel, kwamen de Rotterdammers een kwartier voor tijd op voorsprong. Massop kopte raak uit een hoekschop van Faik.

FC Twente drong aan in de slotfase, maar zag een schot van Michael Liendl net naast gaan. Karami besliste daarna de ontmoeting, door hard in te schieten na een voorzet van Mike van Duinen.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie