Feyenoord wist de laatste vier strafschoppen niet binnen te schieten. ADO Den Haag kan beter de bus parkeren tegen PEC Zwolle en Philip Cocu wacht een bijzondere dag. Dat en meer in de vooruitblik op de tiende speelronde in de Eredivisie.

Vrijdag 27 oktober

FC Twente-Excelsior (20.00 uur)

 • Het thuisvoordeel van de Grolsch Veste is de redding van FC Twente. Samen met FC Groningen is de club uit Enschede dit seizoen de enige club die al zijn punten pakte in wedstrijden voor eigen publiek.
 • Deze of de volgende statistiek komt vrijdag sowieso ten einde. Excelsior is na negen speelrondes nog steeds ongeslagen in uitwedstrijden. Alleen Vitesse en VVV-Venlo kunnen dat de Rotterdammers nazeggen.
 • Bij Excelsior moet men het spelregelboekje nog eens openslaan. De Kralingers maakten dit seizoen 140 overtredingen en dat is het meest van alle clubs. Daarnaast stonden ze al 26 keer buitenspel, wat eveneens door geen enkele ploeg wordt geëvenaard.

Zaterdag 28 oktober

Roda JC-Feyenoord (18.30 uur)

 • Bij Feyenoord kan er na de wedstrijden tegen Ajax en Swift gesproken worden van een penaltysyndroom. De laatste vier strafschoppen die de Rotterdammers kregen, gingen er allemaal niet in. Michiel Kramer, Jens Toornstra, Nicolai Jörgensen en opnieuw Kramer misten vanaf elf meter.
 • Jens Toornstra maakte zijn debuut in de Eredivisie tegen Roda JC met ADO Den Haag. Op 4 december 2009 werd het 1-1 in Kerkrade. De wedstrijd van zaterdag is een mooi moment voor Toornstra om weer eens een uitdoelpunt te maken, want zijn laatste achttien competitiedoelpunten scoorde hij allemaal in De Kuip. 
 • Ard van Peppen is een blok aan het been van Roda JC. De club uit Kerkrade verloor dit seizoen alle zes de wedstrijden met de linksback op het veld. Van de drie wedstrijden waarin Van Peppen op de bank zat, heeft Roda twee keer gewonnen.
  Aftrappen: Crisis Feyenoord, Lozano kan Patrick Kluivert voorbij
  426
  Aftrappen: Crisis Feyenoord, Lozano kan Patrick Kluivert voorbij

Heracles Almelo-VVV-Venlo (18.30 uur)

 • Op Heracles na hielden alle ploegen in de Eredivisie al een keer de nul dit seizoen. Überhaupt lijkt het voor de Heraclieden lastig om de pot dicht te houden, want in de laatste twintig competitiewedstrijden kregen de Almeloërs maar één keer geen treffers tegen.
 • Ook op voorsprong staan is niet aan Heracles besteed. De ploeg stond dit seizoen pas tachtig minuten voor in een wedstrijd en houdt daarmee alleen Sparta (73) onder zich.
 • VVV-Venlo kleurt het meest binnen de lijntjes in de Eredivisie. Honderd overtredingen beging het team van trainer Maurice Steijn en dat is het laagste aantal van alle ploegen. Zelf was VVV ook niet vaak slachtoffer van een fout van de tegenstander want het kreeg in totaal 101 vrije trappen mee, wat ook het laagste aantal is van alle clubs.

Willem II-Ajax (20.45 uur)

 • Willem II kan met recht een favoriete tegenstander van Ajax worden genoemd. Sinds de eeuwwisseling boekte Ajax op geen enkele tegenstander zoveel overwinningen. Zowel over het algemeen (27) als in uitwedstrijden (13).
 • Willem II heeft negen punten en beleeft daarmee een goede seizoenstart voor Tilburgse begrippen. In de afgelopen tien jaar begon de club pas twee keer beter aan de Eredivisie. In 2008/2009 en 2014/2015 hadden de Tilburgers twaalf punten na negen wedstrijden. Ondanks deze positieve statistiek staat Willem II toch op de vijftiende plaats.
 • Trainer Marcel Keizer heeft een hoop gouden wissels toegepast bij Ajax. Al vijf keer dit seizoen scoorde er een invaller bij de Amsterdammers. Ter vergelijking: heel vorig seizoen werd er in totaal drie keer gescoord door een door Peter Bosz ingebrachte wisselspeler. 

PEC Zwolle-ADO Den Haag (20.45 uur)

 • PEC Zwolle beleeft de beste seizoenstart ooit in de Eredivisie. De Zwollenaren hebben na negen wedstrijden al achttien punten. In het seizoen 2015/2016 stond de club op zeventien punten na negen duels.
 • PEC Zwolle-ADO Den Haag betekent het weerzien van coaches John van 't Schip en Alfons Groenendijk. In 1991/1992 waren ze ploeggenoten bij Ajax en wonnen ze de UEFA Cup.
 • ADO Den Haag kan beter de boel dichttimmeren. De Hagenaars kregen de laatste twintig wedstrijden tegen de Zwollenaren altijd minimaal één goal tegen. De laatste keer dat ADO de nul hield was op 8 maart 1980 (2-0).

Zondag 29 oktober

Vitesse-PSV (12.30 uur)

 • PSV zal hopen dat het de penaltyregen een halt toe kan roepen in Arnhem. In de laatste vier uitwedstrijden kregen de Eindhovenaren iedere keer een strafschop tegen.
 • Voor Philip Cocu is de wedstrijd van zondag extra bijzonder. Niet alleen speelde de PSV-trainer 137 wedstrijden voor tegenstander Vitesse, hij is die dag ook jarig en mag 47 kaarsjes uitblazen.
 • Naast Cocu speelt ook Vitesse-spits Tim Matavz tegen zijn oud-werkgever. Tussen 2011 en 2014 speelde hij 70 wedstrijden voor PSV waarin hij 24 keer scoorde.

FC Utrecht-NAC Breda (14.30 uur)

 • Er mag bij FC Utrecht wel op corners worden getraind. De Domstedelingen zijn samen met Excelsior de enige in de Eredivisie die nog niet uit een hoekschop hebben gescoord. FC Utrecht heeft al wel 51 corners mogen nemen.
 • Robbie Haemhouts is NAC's hoop in bange dagen tegen FC Utrecht. Vier van zijn negen doelpunten scoorde hij tegen deze club terwijl hij tegen alle andere clubs nooit meer dan één keer wist te scoren.
 • Wanneer er op hun doel geschoten wordt, moeten bij FC Utrecht alle alarmbellen gaan rinkelen. De club kreeg 86 schoten om de oren waarvan er achttien in het doel belandde. Dat is met 21 procent het hoogste scoringspercentage van alle ploegen. 

Sparta Rotterdam-FC Groningen (14.30 uur)

 • De invallers zorgen voor het gevaar aan Spartaanse kant. Al drie keer scoorde er een speler die later werd ingebracht door de Rotterdammers. Ze verzorgen zelfs de halve doelpuntenproductie van Sparta, die uit zes goals bestaat.
 • Sparta heeft slechts drie verschillende doelpuntenmakers met Robert Mühren, Craig Goodwin en Ragnar Ache. Bij elke andere Eredivisieploeg kwamen de doelpunten van meer dan drie verschillende spelers.
 • De strafschopstip is de vriend van FC Groningen. De Noorderlingen mochten al vier keer aanleggen vanaf elf meter terwijl het zelf nog geen enkele penalty tegen kreeg. Het seizoen 2013/2014 was voorlopig het laatste seizoen met een hoger aantal strafschoppen. Toen mochten er vijf penalty's worden genomen door de Groningers.

sc Heerenveen-AZ (16.45 uur)

 • Zowel AZ als Heerenveen houdt graag de bal in de ploeg. Beide clubs hebben tot nu toe altijd meer dan vijftig procent balbezit in de wedstrijd, als enige in de Eredivisie.
 • Denzel Dumfries is momenteel koning van de assist in de competitie. Net als Hakim Ziyech van Ajax bereidde de rechtervleugelverdediger al vijf doelpunten voor.
 • AZ heeft vaak pech in de afronding. De club uit Alkmaar raakte al zes keer de paal of de lat in de eerste negen wedstrijden. Dat zijn er twee meer dan elke andere ploeg.