De Amsterdam Arena wordt op 25 oktober nog niet naar Johan Cruijff vernoemd. Alle betrokken partijen hebben iets langer nodig om het proces af te ronden.

Ajax, de gemeente Amsterdam en de Arena verwachten dat ze de naamsverandering voor het einde van het jaar kunnen doorvoeren. Ze hebben de familie Cruijff inmiddels gevraagd om een datum vast te stellen waarop de naamswijziging kan worden gevierd.

In april werd bekend dat de naam van de Amsterdam Arena gewijzigd zou worden in de Johan Cruijff Arena. Dat besluit kwam precies zeventig jaar na de geboortedag van Cruijff. Op 24 maart van vorig jaar overleed de voetballegende aan de gevolgen van longkanker.

Met de hernoeming van de naam van het stadion ging een grote wens van de Ajax-supporters in vervulling. Na de dood van de clubicoon tekenden tienduizenden fans een petitie waarin werd opgeroepen de Amsterdam Arena om te dopen tot Johan Cruijff Stadion of Johan Cruijff Arena.

Toestemming

Het duurde even voordat dit besluit werd genomen, omdat naast de familie ook de aandeelhouders en de 'founders' van de Arena toestemming moesten geven voor de hernoeming.

Naast de nieuwe naam voor het stadion besloot het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam ook een straat, plein of brug te vernoemen naar Cruijff.

Cruijff speelde van 1964 tot en met 1973 voor Ajax, waarna hij naar FC Barcelona vertrok. Na vijf seizoenen bij de Catalaanse topclub kwam de aanvaller nog uit voor Los Angeles Aztecs en Washington Diplomats in de Verenigde Staten, het Spaanse Levante en voor Ajax en Feyenoord. Daarna fungeerde hij als hoofdtrainer bij Ajax en Barcelona.

De Amsterdam Arena werd in 1996 geopend. Daarvoor speelde Ajax in De Meer, waar tegenwoordig een woonwijk is gevestigd.