Het WK-kwalificatieduel tussen de vrouwenploegen van Denemarken en Zweden van vrijdag gaat niet door. De Deense voetbalsters weigeren te spelen vanwege een conflict met de nationale bond over wedstrijdpremies.

De Deense nationale voetbalbond (DBU) heeft de Zweedse bond woensdag op de hoogte gebracht van de annulering van de kwalificatiewedstrijd.

De speelsters van de verliezende EK-finalist van afgelopen zomer hebben aangegeven niet te zullen spelen totdat zij een in hun ogen fatsoenlijk salaris krijgen aangeboden van de Deense voetbalbond.

De DBU heeft de speelsters naar aanleiding van eerdere klachten een verbeterde aanbieding gedaan, maar de voetbalsters zijn nog niet tevreden. Zo willen ze meer invloed op het bepalen van de activiteiten rond de nationale vrouwenploeg.  

Ook willen de Deense vrouwen dezelfde beloning en rechten als hun mannelijke tegenhangers van de nationale ploeg. In de nieuwe overeenkomst zouden ze echter niet als werknemers van de voetbalbond gezien worden.

FIFA

De DBU heeft de FIFA inmiddels op de hoogte gesteld van de weigering van de speelsters en is in afwachting van een uitspraak van de wereldvoetbalbond.

Mogelijk wordt Denemarken voor zowel de rest van het kwalificatietoernooi als het hoofdtoernooi uitgesloten.

Ondertussen heeft de FIFPro, de internationale vakbond voor profvoetballers, de Deense bond opgeroepen te onderhandelen met de speelsters en proberen de wedstrijd tegen Zweden toch te laten doorgaan.

Oranjevrouwen

Vanwege de staking ging een oefeninterland van Denemarken tegen de Nederlandse voetbalsters vorig maand ook al niet door. Eerder gingen de Noorse voetbalsters met succes in staking om een gelijke vergoeding en behandeling als de mannen af te dwingen.

Afgelopen zomer speelden de Deense vrouwenploeg tijdens het EK nog tweemaal tegen de Oranjevrouwen. Beide wedstrijden, waaronder de finale, gingen verloren tegen de latere Europees kampioen.

Het WK voetbal voor vrouwen wordt in 2019 in Frankrijk gehouden. Aan het eindtoernooi nemen 24 landen deel.