Panama grijpt ten koste van VS voor het eerst in historie WK-ticket

Panama debuteert volgend jaar op het WK. Het land uit Midden-Amerika won dinsdag (lokale tijd) de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Costa Rica met 2-1, terwijl de Verenigden Staten een ticket voor het WK uit handen gaven door bij hekkensluiter Trinidad en Tobago te verliezen (2-1).

De VS zakte door de nederlaag van de derde naar de vijfde plek en ontbreekt voor het eerst sinds 1986 op een WK. In 2002 waren de Amerikanen nog kwartfinalist bij de mondiale titelstrijd.

De ploeg van bondscoach Bruce Arena keek halverwege al tegen een 2-0 achterstand aan in en tegen Trinidad en Tobago. Verdediger Omar Gonzales raakte een bal verkeerd en werkte zo een voorzet in eigen doel. Alvin Jones liet vervolgens doelman Tim Howard kansloos met een afstandschot.

Christian Pulisic van Borussia Dortmund bracht vlak na rust de hoop terug, maar verder dan 2-1 kwam de VS niet, waarna het overmaat van ramp zag dat concurrenten Panama en Honduras gewonnen hadden.

Roman Torres was de gevierde man bij Panama tegen het al geplaatste Costa Rica. Na een 1-0 achterstand door een goal van Johan Venegas en de gelijkmaker van Gabriel Torres, maakte de verdediger de bevrijdende 2-1 en schonk zijn land zo een ticket voor Rusland.

Honduras

De Panamezen gingen niet alleen de VS voorbij, maar op basis van een beter doelsaldo eindigden ze ook boven Honduras.

Honduras won weliswaar met 3-2 van Mexico, dat net als Costa Rica al zeker was van het WK, maar dat bleek niet genoeg voor rechtstreekse kwalificatie. Honduras strijdt volgende maand in een play-off met Australië om één startbewijs. De Australiërs rekenden eerder op dinsdag na verlenging af met Syrië.

Bij de Mexicanen ontbrak PSV-aanvaller Hirving Lozano door een blessure. Oribe Peralta en Carlos Vela waren trefzeker. Namens Honduras, de laatste twee keer aanwezig op een WK, scoorden Alberth Elis en Romell Quioto. De Mexicaanse keeper Guillermo Ochoa werkte de bal in eigen doel.

Tip de redactie