Oranje belandt dankzij zege op Zweden in A-divisie nieuwe Nations League

Oranje mag zich opmaken voor een strijd in de A-divisie van de nieuwe UEFA Nations League, na de 2-0 zege op Zweden van dinsdagavond. Op de woensdag verschenen UEFA-ranglijst staat het Nederlands elftal nog net bij de sterkste twaalf landen.

Naast Nederland zijn ook Duitsland, Portugal, België, Spanje, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Italië, Polen, IJsland, en Kroatië ingedeeld in de A-divisie.

Op 24 januari vindt de loting plaats voor de nieuwe competitie, die tussen september en november 2018 wordt gehouden. Nederland wordt dan aan twee andere landen uit de A-divisie gekoppeld en speelt tegen beide landen zowel uit als thuis.

De beste ploeg na vier duels speelt in juni 2019 tegen de andere groepswinnaars in een halve finale en een finale. De slechtste ploeg van de poule degradeert naar de B-divisie.

Opzet

De Nations League vervangt vriendschappelijke interlands. Na afloop van de nieuwe competitie begint in maart 2019 de reguliere kwalificatie voor het EK 2020. Uit tien poules van vijf of zes landen plaatsen de nummers één en twee zich voor het eindtoernooi.

Het EK 2020 wordt in dertien verschillende landen gespeeld, Amsterdam is een van de speelsteden. Net als bij het EK van vorig jaar zijn er 24 deelnemende landen.

De resterende vier EK-tickets worden verdeeld tussen de beste ploegen uit de Nations League die zich niet via de EK-kwalificatie geplaatst hebben.

De beste vier ploegen per divisie spelen in een halve finale en een finale om de laatste startbewijzen in maart 2020. Indien de EK-kwalificatie voor Nederland opnieuw mislukt, dan is er dus nog een uitweg. 

Ook landen uit de D-divisie, waarin dwergstaten als Andorra, Liechtenstein, Luxemburg en Malta het tegen elkaar opnemen, kunnen zich via de nieuwe opzet kwalificeren voor het EK.

Indeling Nations League

Divisie A:  Duitsland, Portugal, België, Spanje, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Italië, Polen, IJsland, Kroatië en Nederland.

Divisie B: Oostenrijk, Wales, Rusland, Slowakije, Zweden, Oekraïne, Ierland, Bosnië en Herzegovina, Noord-Ierland, Denemarken, Tsjechië en Turkije.

Divisie C: Hongarije, Roemenië, Schotland, Slovenië, Griekenland, Servië, Albanië, Noorwegen, Montenegro, Israël, Bulgarije, Finland, Cyprus, Estland en Litouwen.

Divisie D: Azerbeidzjan, Macedonië, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Letland, Faeröer, Luxemburg, Kazachstan, Moldavië, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino en Gibraltar.

Lees meer over:
Tip de redactie