Het Nederlands elftal start zaterdag met Virgil van Dijk en Jasper Cillessen in de basis aan de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Wit-Rusland. Het meespelen van Bas Dost is zeer twijfelachtig, want hij ging vrijdag geblesseerd van het trainingsveld.

"Van Dijk is fit en ziet er scherp uit", zei Advocaat vrijdag op zijn persconferentie. De keuze voor de 26-jarige Van Dijk is opvallend omdat hij maandag pas aan de selectie werd toegevoegd. In de pikorde is hij andere centrale verdedigers meteen voorbij.

"Ik vind dat Van Dijk verder is dan bijvoorbeeld Matthijs de Ligt", zei Advocaat, die de verdediger van Southampton afgelopen zaterdag voor het eerst in maanden weer een hele Premier League-wedstrijd zag spelen. "Toen wist ik niet hoe snel ik hem erbij moest halen. Hij zal spelen."

Advocaat weet alleen nog niet of Van Dijk een van de drie of een van de vier verdedigers wordt tegen Wit-Rusland. "We willen Wit-Rusland weinig ruimte geven. Ik twijfel nog of we daarvoor drie of vier man achterin nodig hebben."

Babel

De bondsocach gaf wel al duidelijkheid over de keeper. Cillessen krijgt de voorkeur boven Jeroen Zoet, ondanks dat hij bij FC Barcelona al langere tijd geen wedstrijd gespeeld heeft. "Bij mijn vorige interlands heeft Cillessen ook gekeept en ik wil het zoveel mogelijk hetzelfde houden."

Op basis van de training bestaat de defensie van Oranje naast Van Dijk uit Daryl Janmaat, Karim Rekik en Daley Blind. Georginio Wijnaldum, Tonny Vilhena en Davy Pröpper vormen het middenveld en voorin starten Arjen Robben, Vincent Janssen en Ryan Babel.

Voor Dost leek een rol als pinchhitter weggelegd in Borisov, maar hij is waarschijnlijk niet inzetbaar. Nadat hij woensdag in Katwijk al geblesseerd van het trainingsveld ging, maakte hij vrijdag in Wit-Rusland de oefensessie ook niet af. De spits strompelde halverwege de training met een knieblessure naar de kant.

Doelsaldo

Het uitvallen van de spits van Sporting Lissabon is een tegenvaller voor Oranje, dat doelpunten nodig heeft. Met het oog op de strijd om de tweede plek met Zweden, dat thuis speelt tegen Luxemburg, lijkt winnen alleen niet genoeg voor de ploeg van Advocaat. Nederland moet in Borisov ook denken aan het doelsaldo. 

Advocaat benadrukte echter dat in eerste instantie het doel is om te winnen van Wit-Rusland. "Het gaat eerst om drie punten. En als dat gebeurt het liefst met zoveel mogelijk goals. We moeten agressief spelen en ik heb er vertrouwen in dat dat gaat gebeuren. Op de training gisteren zag het er fris uit. De spelers geloven erin."

Wit-Rusland-Nederland begint zaterdag om 20.45 uur en staat onder leiding van de Engelse scheidsrechter Michael Oliver. De aftrap bij Zweden tegen Luxemburg is al om 18.00 uur in Stockholm en dat lijkt een voordeel voor Oranje.

"De spelers zullen vooraf weten wat de uitslag is bij Zweden. Naar aanleiding daarvan kun je altijd iets doen", beseft Advocaat. "Maar of het echt een voordeel is, weten we pas na afloop. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat we hier winnen en dinsdag ook thuis tegen Zweden. En ik hoop dat dat genoeg is om de play-offs te halen voor het WK."

Live op de hoogte blijven van de duels van Zweden en Oranje? Download de NUsport-app