Argentinië is vrijdag de vijfde plek in de WK-kwalificatie kwijtgeraakt door met 0-0 gelijk te spelen tegen concurrent Peru, waardoor deelname aan het WK serieus op de tocht staat voor de ploeg van Lionel Messi. Chili profiteerde door te winnen van Ecuador.

Argentinië, dat nu op doelsaldo zesde staat, moet de laatste wedstrijd winnen van Ecuador om hoe dan ook zeker te zijn van de vijfde plaats, die rechtgeeft op deelname aan de play-offs.

Nummer vijf Peru speelt in de laatste wedstrijd uit tegen nummer vier Colombia, dat ook nog niet zeker is van deelname aan het WK. Chili, de nummer drie, treft het al geplaatste Brazilië.

Tweevoudig wereldkampioen Argentinië ontbrak in 1970 voor het laatst op een WK. Bij het vorige WK in 2014 haalde het land nog de finale, waarin het verloor van Duitsland. In de halve eindstrijd werd toen Nederland verslagen.

De Argentijnen, die de hele WK-kwalificatiereeks al niet overtuigen, hadden het in eigen huis zwaar tegen het verdedigend ingestelde Peru, waar Feyenoorder Renato Tapia in de 82e minuut werd gewisseld.

Desondanks kreeg de ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli een flink aantal kansen, maar die waren niet besteed aan onder anderen sterspeler Messi.

Suarez

Uruguay kan het WK bijna niet meer ontgaan. De formatie van sterspeler Luis Suarez kwam op bezoek bij Venezuela niet verder dan 0-0, maar staan wel tweede. In theorie kunnen Argentinië en Peru nog op gelijke hoogte komen, maar Uruguay heeft een beter doelsaldo.

Brazilië speelde ook met 0-0 gelijk. Met Neymar in de voorhoede kon de 'Seleçao' geen gat vinden in de potdichte defensie van Bolivia. Beide landen waren al uitgespeeld, want Brazilië had zich allang geplaatst voor de eindronde en Bolivia was al uitgeschakeld.

Chili versloeg Ecuador door een laat doelpunt van Alexis Sanchez en schoof daardoor op naar plaats drie. De eerste vier landen plaatsen zich rechstreeks voor het WK.

De thuisploeg stond lang op voorsprong, want in de 22e minuut maakte Vargas de openingstreffer. Zes minuten voor tijd tekende Romario Ibarra voor de gelijkmaker, waarna Chili alsnog de zeer belangrijke winst pakte.

Colombia

Nummer vier Colombia was bij een zege op Paraguay zeker geweest van deelname aan het WK, maar er werd in eigen huis met 1-2 verloren. Radamel Falcao zette Colombia in de 79e minuut op voorsprong, maar het ging alsnog fout.

In de slotminuten draaiden Oscar Cardozo en Antonio Sanabria de wedstrijd alsnog om namens Paraguay, dat als nummer zeven ook nog kans heeft om het eindtoernooi in Rusland te halen.

De laatste wedstrijden in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie worden op woensdag 11 oktober gespeeld.

Live op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de WK-kwalificatie? Download de NUsport-app

Bekijk de uitslagen, de standen en het programma in de WK-kwalificatie