FC Twente heeft vorig seizoen een klein netto verlies geleden van 145.000 euro. Dat blijkt uit de cijfers van het boekjaar 2016/2017 die de Eredivisieclub uit Enschede woensdag presenteerde. 

Ondanks de rode cijfers is financieel directeur Erik Velderman positief over de toekomst. "De club klimt langzaam uit het diepe dal."

Hij benadrukt wel dat de financiële garantstelling die de gemeente Enschede in februari van dit jaar verstrekte, van groot belang is geweest. "We hebben steeds beter zicht op de financiële uitdagingen. Door 'opschoningen' zien we een veel stabieler cijferbeeld. Dat geeft vertrouwen."

FC Twente heeft een financieel zeer roerige periode achter de rug. De Enschedese club dreigde zijn proflicentie kwijt te raken, maar in mei 2016 bleek dat Twente toch voldeed aan de voorwaarden van de KNVB.

Vanwege het financiële wanbeleid onder oud-voorzitter Joop Munsterman legde de voetbalbond Twente een straf op van drie jaar zonder Europees voetbal en een boete van 45.000 euro.

Ziyech

Het kleine verlies van FC Twente wordt mede veroorzaakt door een bedrag van 5,9 miljoen euro dat club heeft gereserveerd voor een naheffing van de Belastingdienst. De fiscus is nog bezig met een omvangrijk onderzoek naar het handelen in strijd met de belastingregels bij transfers van spelers tussen 2011 en 2015.

FC Twente verkocht in het afgelopen boekjaar Hakim Ziyech voor 8 miljoen euro aan Ajax, waardoor het verlies binnen de perken is gebleven. 

De Tukkers staan na zeven duels op de vijftiende plek in de Eredivisie. Na de interlandperiode staat op 15 oktober een uitwedstrijd tegen hekkensluiter Willem II op het programma.

Bekijk de stand en het programma in de Eredivisie