De Spaanse bondscoach Julen Lopetegui heeft het maandagavond opgenomen voor Gerard Piqué. De verdediger werd tijdens een training van de nationale ploeg uitgejoeld door Spaanse fans.

"Gerard gaat buitengewoon goed met de situatie om", zei Lopetegui tegen het radiostation Cadena COPE.

De verdediger van FC Barcelona stemde bij het illegale referendum zondag voor een onafhankelijk Catalonië. Na de wedstrijd tegen Las Palmas (3-0) - die wegens de onrust in Catalonië zonder publiek gespeeld werd - veroordeelde Piqué het optreden van de Spaanse politie. Bij het referendum vielen bijna negenhonderd gewonden.

Piqué dreigde zondag zijn interlandcarrière te beëindigen als Lopetegui of de Spaanse bond hem niet langer bij de ploeg wilde hebben. In oktober vorig jaar maakte Piqué al bekend dat hij na het WK van komende zomer in Rusland afscheid neemt als international.

"Ik wilde graag zien hoe Gerard ervoor stond. Hij was erg enthousiast en gemotiveerd op de training", stelde Lopetegui. "Hij is in orde en gebrand op een goed resultaat. Als dat niet zo was, dan had hij niet bij de ploeg kunnen zijn."

Gerard Piqué uitgefloten vanwege uitlatingen over Catalaans referendum
44
Gerard Piqué uitgefloten vanwege uitlatingen over Catalaans referendum

Spandoek

91-voudig international Piqué, die negen officieuze interlands voor Catalonië speelde, staat bekend als groot voorstander van de Catalaanse onafhankelijkheid. De 30-jarige verdediger heeft het al meerdere keren op sociale media aan de stok gekregen met spelers van Real Madrid, waardoor hij niet geliefd is bij een groot deel van de supporters van de nationale ploeg.

De Spaanse politie verwijderde maandag bij de training in Madrid een spandoek met de tekst 'Ik wil niet dat je opstapt, ik wil dat je eruit wordt gezet, je bent om te kotsen'. 

Piqué werd tijdens de oefensessie luid uitgejoeld. De training werd zelfs voortijdig beëindigd, waarna de spelers niet met de media wilden praten.

Emotionele Piqué sluit niet uit te stoppen als international Spanje
60
Emotionele Piqué sluit niet uit te stoppen als international Spanje

Mening

Lopetegui vond niet dat zijn ploeg zonder publiek had moeten trainen vanwege de gespannen situatie in Catalonië.

"Dat zou een verkeerde beslissing zijn geweest. Fans hebben het recht om hun mening te uiten. Ik weet dat de situatie onplezierig is. Daarom vraag ik de mensen wat meer redelijkheid en gezond verstand te gebruiken."

Spanje speelt op vrijdag tegen in Alicante tegen Albanië en op maandag in Jeruzalem tegen Israël in de WK-kwalificatie. De koploper in groep G heeft een voorsprong van drie punten en een veel beter doelsaldo dan Italië.

Bekijk het programma en de standen in de WK-kwalificatie