Bondscoach Dick Advocaat en zijn assistent Ruud Gullit zijn vol verbazing dat Stefan de Vrij zondag in de basis stond bij Lazio. De verdediger was vrijdag nog afgevallen voor de definitieve selectie omdat hij geblesseerd zou zijn.

"De dokter van Lazio had ons verteld dat hij geblesseerd was en niet kon spelen", schetste Gullit zondagavond bij Ziggo Sport de situatie. "Dan zien we vandaag ineens de opstelling en dan staat hij erin. Dan denk je: 'Hoezo?'"

De Vrij speelde 67 minuten mee bij Lazio tegen Sassuolo (6-1) en maakte bovendien een doelpunt. "We hebben weer gebeld met de dokter en die zei: 'We hebben hem toch op kunnen lappen'", verduidelijkte Gullit.

"Er is ook gesproken met De Vrij en hij zei: 'Ik heb wel kunnen spelen, maar ik heb nog steeds pijn. Ik voel me niet fit genoeg om voor het Nederlands elftal te spelen'." 

De eveneens verbaasde Advocaat wil de 33-voudig international niet alsnog oproepen voor de cruciale interlands tegen Wit-Rusland en Zweden, zegt hij tegen de NOS. "Als iemand niet honderd procent fit is, roep ik hem niet op", zei de bondscoach.

Van Dijk

Advocaat haalde maandag Virgil van Dijk alsnog bij Oranje. De verdediger speelde zaterdag bij Southampton voor het eerst dit seizoen negentig minuten mee.

Nadat een door Van Dijk gewenste transfer naar een Engelse topclub afgelopen zomer niet doorging, kwam hij enige tijd niet in actie voor zijn club. Van Dijk speelde twaalf interlands voor Oranje.

Het Nederlands elftal verzamelt maandag in Noordwijk voor de interlands tegen Wit-Rusland (zaterdag in Borisov) en Zweden (volgende week dinsdag in Amsterdam). De ploeg van Advocaat moet beide duels ruim winnen om kans te houden op deelname aan het WK van komende zomer in Rusland.

Live op de hoogte blijven van de duels van Oranje? Download de NUsport-app

Zo kan Oranje toch nog het WK halen
55
Zo kan Oranje toch nog het WK halen

Bekijk de stand en het programma in de WK-kwalificatie