Ajax boekt winst van 49,5 miljoen euro over 2016/2017

Ajax heeft over het boekjaar 2016/2017 een nettowinst behaald van 49,5 miljoen euro. De Amsterdammers boekten een recordomzet van 118,2 miljoen euro.

De positieve balans van Ajax is vooral te danken aan de goede Europese prestaties - de club bereikte knap de finale van de Europa League - en uitgaande transfers.

De verkoop van onder anderen Arek Milik, Jasper Cillessen, Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi en Davy Klaassen leverde Ajax in totaal 78,6 miljoen euro op.

De recordtransfer van Davinson Sanchez, die afgelopen zomer voor zo'n 40 miljoen euro naar Tottenham Hotspur verkaste, viel buiten het boekjaar en wordt dus volgend jaar pas meegenomen in de jaarcijfers. Datzelfde geldt voor de verkoop van Kenny Tete en Jairo Riedewald.

Een jaar geleden leed Ajax nog een klein nettoverlies van 700.000 euro doordat de club zich niet wist te plaatsen voor de Champions League.

Omzet

Niet eerder boekte de 33-voudig landskampioen zo'n hoge omzet als over het afgelopen boekjaar. Een jaar eerder, in 2015/2016, bedroeg de omzet nog 93,4 miljoen euro.

Naast de Europese prestaties en inkomsten uit transfers droeg de omzet uit sponsoring, die steeg met 2,4 miljoen euro, bij aan de gunstige jaarcijfers.

Na het goede vorige seizoen gaat het deze jaargang sportief gezien een stuk minder met Ajax. De ploeg van trainer Marcel Keizer is Europees al uitgespeeld en staat in de Eredivisie na de eerste zes speelrondes slechts zevende.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie

Lees meer over:
Tip de redactie