Barcelona legt eerste steen voor naar Cruijff vernoemd stadion

FC Barcelona is donderdag begonnen met de bouw van het 'Estadi Johan Cruyff'. Het stadion zal het nieuwe onderkomen worden van het B-team van de Catalaanse club en van het vrouwenteam.

Bij het leggen van de symbolische eerste steen waren onder anderen Cruijffs dochters Chantal en Susila en zijn weduwe Danny aanwezig. Namens het eerste elftal van Barcelona gaven aanvoerder Andres Iniesta en Gerard Deulofeu acte de présence. 

"Estadi Johan Cruyff zal het symbool van het trainingscomplex gaan vormen", zei Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu bij de presentatie. "Jordi zei al dat zijn vader het fantastisch had gevonden."

Zoon Jordi ontbrak bij het officiële moment. De trainer van Maccabi Tel Aviv speelt donderdagavond met zijn Israëlische club in de groepsfase van de Europa League in Tsjechië tegen Slavia Praag.

De bedoeling is dat de bouw van het 'Estadi Johan Cruyff' binnen veertien maanden zal worden afgerond. Lieke Martens, die deze zomer een droomtransfer maakte naar het vrouwenelftal van Barcelona, kan er dan haar thuiswedstrijden gaan afwerken.

Dat uitgerekend op 14 september met de bouw van het stadion wordt begonnen, is geen toeval. Tijdens zijn carrière droeg de op 24 maart vorig jaar aan longkanker overleden Cruijff de rugnummers 9 en 14.

Zesduizend fans

Barcelona toonde via een video op Twitter hoe het nieuwe stadion er uit moet komen te zien. Het stadion zal plaats gaan bieden aan circa zesduizend fans. Barça B speelt nu nog zijn thuisduels in het 'Mini Estadi', waarin ruim vijftienduizend mensen passen.

Ajax, waar Cruijff zijn profloopbaan begon, besloot eerder al de Arena naar de legendarische voetballer te vernoemen. Dat werd bekendgemaakt op 25 april van dit jaar, de dag waarop Cruijff zeventig jaar zou zijn geworden.

Lees meer over:
Tip de redactie