Australië heeft de druk in de strijd om een rechtstreeks WK-ticket dinsdag opgevoerd op het Saudi-Arabië van bondscoach Bert van Marwijk. De 'Socceroos' wonnen in het laatste groepsduel van de kwalificatiereeks met 2-1 van Thailand.

De Australiërs staan daardoor tweede met negentien punten. Saudi-Arabië is de nummer drie met zestien punten en neemt het later dinsdag, om 19.30 uur, op tegen het al gekwalificeerde Japan (twintig punten).

Op basis van het doelsaldo heeft de ploeg van Van Marwijk tegen de nummer één in groep B van de Aziatische WK-kwalificatie aan een zege genoeg om zich rechtstreeks voor het WK te plaatsen. Bij een ander resultaat eindigt Saudi-Arabië zo goed als zeker als derde, wat een plek in de play-offs betekent.

In theorië kunnen de Verenigde Arabische Emiraten (dertien punten) op doelsaldo nog derde worden, maar dat lijkt niet heel waarschijnlijk. Het verschil met Saudi-Arabië is +8 in het voordeel van de formatie van Van Marwijk.

Juric

Australië kwam in Melbourne na rust op voorsprong dankzij voormalig Roda JC-spits Tomi Juric, die de Thaise doelman Sinthaweechai Hathairattanakool passeerde met een kopbal.

De winst leek de ploeg van bondscoach Ange Postecoglou te ontglippen toen Pokkhao Anan in de 85e minuut voor 1-1 zorgde, maar vier minuten later besliste Matthew Leckie het duel. Doelman Hathairattanakool zag er daarbij niet goed uit.

In groep A van de Aziatische kwalificatiereeks is Iran al zeker van een WK-ticket. Zuid-Korea, Syrië en Oezbekistan strijden daar om het tweede rechtstreekse plaatsbewijs.