Kevin Strootman kon donderdagavond absoluut niet leven met de rode kaart die hij van de Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi ontving tijdens de met 4-0 verloren WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal in en tegen Frankrijk.

De middenvelder van AS Roma vond dat Rocchi zich had laten foppen door Antoine Griezmann. De Franse aanvaller ging na een uur spelen gretig naar de grond en smeerde Strootman daarmee diens tweede gele kaart aan.

"Schandalig", luidde het oordeel van Strootman in de catacomben van Stade de France. "Die arbiter was van hetzelfde niveau als ik."

De controleur erkende dat hij opnieuw een zwakke wedstrijd speelde in het shirt van Oranje. Hij leed veel balverlies en kwam regelmatig te laat.

"Als je in zo'n wedstrijd boven jezelf uitstijgt, kan je het dit Frankrijk moeilijk maken. Maar dat is niet gelukt, dat werd pijnlijk duidelijk. Zij waren een stuk beter dan wij, hoe pijnlijk dat ook is."

Met tien man zag Nederland de achterstand oplopen van 1-0 naar 4-0. "Met elf man hadden we het al moeilijk en met tien werd het helemaal lastig", zei Strootman.