België lijkt een plaats op het WK in Rusland bijna niet meer te kunnen ontgaan. De koploper in kwalificatiegroep H walste donderdag in Luik met 9-0 over Gibraltar heen. Cristiano Ronaldo speelde weer een hoofdrol bij Portugal.

België komt na zeven wedstrijden op negentien punten en profiteerde bovendien van misstappen van de concurrenten Griekenland en Bosnië-Herzegovina.

Griekenland bleef thuis steken op 0-0 tegen Estland. De nummer twee in de poule heeft al een achterstand van zes punten op België. Bosnië-Herzegovina, dat met 3-2 verloor op Cyprus, kijkt al tegen een achterstand van acht punten aan.

België evenaarde de grootste overwinning ooit van het land (10-1 tegen San Marino in 2001 en 9-0 tegen Zambia in 1994). Dat was opvallend, gezien het feit dat de 'Rode Duivels' ruim een helft met een man minder speelden. Axel Witsel kreeg vlak voor rust rood.

Mertens

Op dat moment stond de ploeg van bondscoach Roberto Martinez al met 5-0 voor, door goals van Dries Mertens, Thomas Meunier, Romelu Lukaku (2x) en Witsel, die scoorde met een prachtige omhaal. De maker van het mooiste doelpunt van de avond moest in de veertigste minuut met direct rood vertrekken na een harde charge.

Met een man minder liep België toch nog verder uit. Eden Hazard maakte er nog in de eerste helft 6-0 van, Meunier completeerde met twee goals na rust zijn hattrick. De vleugelspeler van Paris Saint-Germain gaf bovendien vier assists. In de slotfase kreeg ook Erin Barnett van Gibraltar nog rood.

België won de uitwedstrijd in oktober tegen Gibraltar met 6-0. Zondag staat de uitwedstrijd tegen Griekenland op het programma.

Zwitserland

Zwitserland handhaafde zich aan kop van groep B. Door een 3-0 thuiszege op Andorra kwamen de Zwitsers op de maximale score van 21 punten uit zeven duels.

Haris Seferovic legde met twee goals de basis voor de zevende zege op rij voor de ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic. Stephan Lichtsteiner maakte er in Sankt Gallen 3-0 van.

Portugal maakte eveneens geen fout en won met 5-1 van de Faeröer. Dat was vooral te danken aan Cristiano Ronaldo, die drie goals voor zijn rekening nam en nu op 78 interlandtreffers staat. William Carvalho en Nelson Oliveira maakten de andere Portugese treffers, Rogvi Baldvinsson deed wat terug.

Portugal heeft nog altijd drie punten minder dan Zwitserland, met nog drie wedstrijden te gaan. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich direct voor het WK, de acht beste nummers twee spelen play-offs.

Bekijk de uitslagen en de standen in de WK-kwalificatie