Theo van Duivenbode is vrijdag uit onvrede over het technische en zakelijke beleid van Ajax opgestapt als lid van de raad van commissarissen (rvc).

De oud-speler van de Amsterdamse club legt zijn functie per direct neer, meldt Ajax op de website van de club.

"De heer van Duivenbode kan zich onvoldoende vinden in de manier waarop wij, en dan bedoel ik de rvc en de directie, de laatste periode zijn omgegaan met de voetbaltechnische en zakelijke belangen van Ajax", legt rvc-voorzitter Leo van Wijk uit in een verklaring.

"Om die reden heeft hij de keuze gemaakt om te stoppen. Dat betreuren wij, maar wij respecteren zijn beslissing."

Het vertrek van de voormalige verdediger volgt een dag na de pijnlijke uitschakeling van Ajax in de laatste voorronde van de Europa League. Daardoor ontbreken de Amsterdammers voor het eerst sinds 1966, toen Van Duivenbode nog speler was, om sportieve redenen in een Europees hoofdtoernooi.

Ajax slaagde er deze zomer niet in om de selectie op orde te hebben voor het nieuwe seizoen. Davy Klaassen, Davinson Sanchez, Bertrand Traoré, Kenny Tete en Jaïro Riedewald vertrokken, maar daar werd nauwelijks op geanticipeerd door de clubleiding.

Cruijff

Van Duivenbode, die tussen 1964 en 1969 in het eerste elftal van Ajax speelde, werd bij een buitengewone aandeelhoudersvergadering in juni 2012 op voorspraak van zijn oud-teamgenoot Johan Cruijff benoemd tot commissaris.

De raad van commissarissen gaat nu op zoek naar een vervanger voor Van Duivenbode en hoopt "zo snel mogelijk een nieuwe kandidaat voor te dragen", aldus Van Wijk.

Naast voorzitter Van Wijk maken nu alleen Ernst Ligthart, Leen Meijaard en Peter Mensing nog deel uit van de rvc, die toezicht houdt op de directie van Ajax.