Ajax is er donderdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. De Amsterdammers verloren in de play-offs ook de uitwedstrijd tegen Rosenborg BK (3-2).

Ajax moest vorige week in het thuisduel ook al zijn meerdere erkennen in de kampioen van Noorwegen (0-1).

De ploeg van trainer Marcel Keizer kwam in Trondheim in de 26e minuut op een 1-0 achterstand door een doelpunt van Nicklas Bendtner.

Met Klaas-Jan Huntelaar als extra aanvaller liep Ajax na rust uit naar 1-2. Amin Younes maakte na een uur gelijk en liet een minuut later Lasse Schöne scoren.

Ajax miste kansen op 1-3 en incasseerde in de laatste tien minuten twee treffers van Samuel Adegbenro.

Daardoor is Vitesse de enige Nederlandse deelnemer aan de groepsfase van de Europa League. Feyenoord vertegenwoordigt ons land in de Champions League.

Ajax bereikte afgelopen seizoen nog de finale van de Europa League. De laatste keer dat de hoofdstedelingen niet Europees actief waren was in het jaar 1990.

Aanwinsten

Net als in beide wedstrijden tegen OGC Nice in de derde voorronde van de Champions League bleek de uitgeholde selectie van Ajax nog niet op orde in het tweeluik met Rosenborg. Aanwinsten Maximilian Wöber en Luis Orejuela werden zo laat aangetrokken dat ze nog ontbraken in Trondheim. Siem de Jong keert waarschijnlijk pas de komende weken terug naar de Johan Cruijff Arena.

Keizer liet Donny van de Beek als verdedigende middenvelder voetballen en gaf Schöne een aanvallende rol. Van de Beek weet dat hij op die positie nauwelijks balverlies mag lijden maar deed dat na 26 minuten wel. Rosenborg counterde razendsnel en promoveerde de eerste aanval tot de openingsgoal. Bendtner scoorde op aangeven van Fredrik Midtsjø, die door AZ begeerd wordt.

Ajax begon nog wel uitstekend aan het duel en was via Kasper Dolberg, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech dicht bij een doelpunt. Na de treffer van Rosenborg incasseerden de bezoekers een volgende dreun toen Justin Kluivert vanwege een spierblessure niet verder kon. Keizer koos nog niet voor Huntelaar, die zijn ploeg zondag naar de eerste zege van het seizoen leidde. Hij bracht Vaclav Cerny in het elftal.

Na rust verscheen Huntelaar wel op het veld, voor Van de Beek. Met een extra aanvaller kreeg Ajax kansen. Amin Younes maakte na een uur gelijk en bereidde een minuut later ook de 1-2 van Schöne voor. Daarna verzuimden Huntelaar, Dolberg en Younes (paal) het duel te beslissen, zodat Samuel Adegbenro in de slotfase tweemaal kon toeslaan.