Ajax zou een bod van ruim 50 miljoen euro op Kasper Dolberg hebben afgewezen. Siem de Jong staat voor een terugkeer naar Amsterdam.

Volgens De Telegraaf wenst Ajax na Davinson Sanchez niet nog een topspeler te verkopen deze zomer. "De transfermarkt is wat ons betreft dicht voor uitgaande transfers. Er wordt niemand meer verkocht", meldde de Ajax-directie nadat de Colombiaanse verdediger vorige week voor 40 miljoen euro naar Tottenham Hotspur vertrok.

Die transfersom, die via bonussen kan oplopen naar 42 miljoen, betekende een recordtransfer voor de Eredivisie. Dat record had een week later kunnen sneuvelen, maar Ajax wil Dolberg niet laten gaan.

AS Monaco ziet in de 19-jarige Deen de opvolger van Kylian Mbappé. De 18-jarige spits wordt begeerd door Paris Saint-Germain.

Dolberg werd maandag geëerd met de Johan Cruyff Award, de prijs voor het grootste talent van de Eredivisie. Dit seizoen is de aanvaller nog niet in grote vorm. In vijf duels wist hij nog niet te scoren. Zondag begon hij zelfs op de bank in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (3-1 zege).

Ajax vertrekt woensdag met Dolberg naar Trondheim, waar donderdag tegen Rosenborg BK gespeeld wordt in de play-offs van de Europa League.

De Jong

Daar zal Siem de Jong nog niet bij zijn, maar Ajax hoopt de middenvelder wel binnen 48 uur over te nemen van Newcastle United. Na een verhuurperiode bij PSV keerde De Jong (28) deze zomer terug naar zijn Engelse werkgever, waar hij bij de eerste duels van het seizoen niet tot de wedstrijdselectie behoorde.

Volgens De Telegraaf was ook Reading van manager Jaap Stam in de markt, maar kiest De Jong na een telefonisch gesprek met trainer Marcel Keizer voor een terugkeer naar Amsterdam.

"Het is jammer dat Siem niet naar Reading komt", zegt Stam tegen VI. "We hebben ons best gedaan hem hierheen te halen, maar uiteindelijk is het de speler zelf die beslist waar zijn toekomst ligt. Ik gun Siem en Ajax het beste."

De Jong speelde tussen 2007 en 2014 bij Ajax, waar hij aanvoerder werd. Daarna vertrok hij naar Newcastle United, maar daar veroverde de aanvallende middenvelder geen vaste basisplaats.

De Jong staat nog tot 2020 onder contract bij Newcastle United, dat hem drie jaar geleden voor bijna 9 miljoen euro overnam van Ajax. Beide clubs moeten niet alleen overeenstemming bereiken over een transfersom. Siem de Jong zal ook veel salaris moeten inleveren.