Het organisatiecomité van het WK voetbal van 2022 in Qatar heeft zondag de plannen voor zijn zesde stadion bekendgemaakt. De vorm van het Al Thumama-stadion in Doha is gebaseerd op een gahfiya, een traditioneel Arabisch hoofddeksel.

De 300 miljoen euro kostende arena gaat plaats bieden aan 40.000 toeschouwers.

Het Al Thumama-stadion is een van de minstens acht van airconditioning voorziene stadions voor de eindronde in 2022. Een architect uit Qatar heeft het ontworpen.

"Dit ontwerp staat symbool voor alles wat ons verenigt als Arabieren en moslims'', zei Hassan Al Thawadi van het organisatiecomité. "Het is een eerbetoon aan het eerste WK in het Midden-Oosten."

Het stadion in Doha is onderdeel van een 200 miljard dollar kostend bouwproject, dat ook voorziet in een nieuwe haven en een metrosysteem.

Ondanks een boycot door Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, die hun buurland beschuldigen van steun aan terrorisme, gaan de voorbereidingen voor het WK in Qatar onverminderd door. Om de boycot te omzeilen, varen schepen met constructiemateriaal via Oman.