Feyenoord-keeper Brad Jones hervat vrijdag de training, maar het is nog onzeker of de Australiër zondag op Woudestein kan spelen in de stadsderby tegen Excelsior.

"Het gaat beter met Jones, beter dan de afgelopen dagen", zei Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst vrijdag op een persconferentie voor de training. "Hij gaat straks mee het veld op. Of het duel van zondag haalbaar is moeten we vandaag en morgen afwachten."

De eerste keeper van de Rotterdammers raakte vorige week geblesseerd aan zijn rug, waardoor hij de eerste competitiewedstrijd tegen FC Twente (2-1) van afgelopen zondag moest missen. Jones werkte woensdag en donderdag grotendeels een binnenprogramma af bij de regerend landskampioen.

Tegen FC Twente stond derde doelman Justin Bijlow onder de lat bij Feyenoord, omdat Kenneth Vermeer door een handblessure zo'n twee maanden niet kan spelen.

Bart Nieuwkoop komt sowieso niet in actie tegen Excelsior. De rechtsback, die herstelt van een hamstringblessure, is volgens Van Bronckhorst pas na de interlandperiode van eind deze maand en begin volgende maand weer fit genoeg voor wedstrijden.

Kunstgras

Van Bronckhorst werd tijden de persconferentie herinnerd aan het uitduel met Excelsior van vorig seizoen. In de voorlaatste speelronde verloor Feyenoord op het kunstgras in Kralingen met liefst 3-0, waardoor het kampioensfeest een week uitgesteld moest worden.

"Ik heb deze week geen enkele keer teruggedacht aan die wedstrijd", stelde Van Bronckhorst. "Het was een andere wedstrijd dan normaal. We weten waardoor het kwam: de belangen en de druk."

Feyenoord wist mede door die nederlaag tegen Excelsior geen van zijn laatste drie Eredivisiewedstrijden op kunstgras te winnen (één gelijkspel, twee nederlagen). Van Bronckhorst sprak vrijdag niet voor het eerst zijn voorkeur uit voor natuurlijk gras.

"Je kunt gewend zijn om op gras een bepaald spel te spelen, wat op kunstgras niet kan", aldus de trainer. "Uiteindelijk is kunstgras gewoon anders dan echt gras, maar we hebben ook goede resultaten behaald op kunstgras."

Gesproeid

Wel liet Van Bronckhorst weten dat het veld gesproeid moet worden. "We spelen niet op een droog veld. Er zijn afspraken hierover gemaakt", doelt de 42-jarige coach op een collectieve afspraak van Eredivisieclubs dat het kunstgras verplicht gesproeid moet worden.

Excelsior-Feyenoord begint zondag om 12.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand van de Eredivisie