NOC*NSF heeft de Oranjevrouwen beloond voor het behalen van de Europese titel bij het EK in eigen land. De sportkoepel heeft het team de A-status gegeven.

Dat houdt in dat de speelsters meer financiële mogelijkheden krijgen om zich fulltime op hun sport te richten.

NOC*NSF verleent de A-status aan sporters die bij de Olympische Spelen of WK bij de eerste acht eindigen, of bij een ander internationaal topsportevenement uitzonderlijk presteren.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman schreef zondag historie in Enschede door Denemarken in de finale met 4-2 te verslaan. 

De speelsters van Oranje krijgen nu de beschikking over een pakket aan voorzieningen, zoals verzekeringen, vervoersmogelijkheden, studieregelingen, carrièrebegeleiding na de topsport, onkostenvergoedingen en een mogelijke aanvulling op hun inkomen.

Bekroning

"Ere wie ere toekomt. Dit is echt een bekroning van de geweldige prestaties van onze dames. Met deze A-status zal Oranje ook in de toekomst vast onze verwachtingen blijven overtreffen", aldus KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee vrijdag.

Voorheen was de halvefinaleplaats op het EK 2009 in Finland de beste prestatie van de voetbalsters. Ook toen kregen de voetbalsters tijdelijk de A-status.

De A-status is geldig voor een jaar, daarna bekijken NOC*NSF en de KNVB of de ploeg voldoende gepresteerd heeft om die status te verlengen.