Ajax ziet toch af van de komst van Mateo Barac. De Amsterdammers hadden al een mondeling akkoord met de 23-jarige Kroatische verdediger van NK Osijek over een contract voor drie seizoenen.

Ajax wil tegenover De Telegraaf niet zeggen waarom de transfer van de baan is, maar volgens Kroatische media heeft Barac de medische keuring niet doorstaan.

Barac gaf vorige week al zijn jawoord aan Ajax en de verwachting was dat de enkelvoudig international maandag gepresenteerd zou worden, maar daar komt het dus voorlopig niet van.

Ajax volgde Barac al een tijdje, maar zou echt overtuigd zijn geraakt van de kwaliteiten van de linksbenige speler in de dubbele ontmoeting van Osijek met PSV in de derde voorronde van de Europa League.

Met Barac twee keer negentig minuten binnen de lijnen won Osijek zowel uit als thuis met 1-0, waardoor PSV voor het eerst in 43 jaar ontbreekt in een Europees hoofdtoernooi.

Het is niet de eerste keer deze zomer dat een speler niet naar Ajax komt ondanks een persoonlijk akkoord. Eerder ketste de deal met de 20-jarige Braziliaanse aanvaller Richarlison al af, omdat de Eredivisieclub er niet uitkwam met diens werkgever Fluminense.

Orejuela

Richarlison wilde naar verluidt voor vijf jaar tekenen in de Johan Cruijff Arena, maar Fluminense nam uiteindelijk geen genoegen met de twaalf miljoen euro die Ajax bood. Inmiddels heeft de jeugdinternational met Watford een nieuwe ploeg gevonden.

Ajax versterkte zich vooralsnog alleen met Benjamin van Leer, Kostas Lamprou, Luis Orejuela en Klaas-Jan Huntelaar. De overgang van Orejuela moet echter nog bevestigd worden door de Amsterdammers. Zijn club Deportivo Cali deed dat dinsdag al wel.

Mocht Orejuelo geen problemen kennen bij zijn medische checks dan is hij de komende vijf seizoenen in het shirt van Ajax te bewonderen. De 21-jarige Colombiaanse rechtsback kost de Europa League-finalist 3,65 miljoen euro.