Ajax-trainer Marcel Keizer benadrukt drie weken voor het sluiten van de zomerse transfermarkt dat zijn huidige selectie te smal is om komend seizoen voor de prijzen te kunnen spelen.

"Met name in de verdediging hebben we meer concurrentie nodig", stelt Keizer dinsdag op de website van de Amsterdamse club.

"We hebben nu een prima selectie, alleen over een heel jaar genomen heb je een brede selectie nodig om prijzen te winnen. We zijn dus nog wel zoekende om de selectie te verbreden."

Keizer zag met Jairo Riedewald, Kenny Tete en Heiko Westerman deze zomer drie verdedigers vertrekken. Zij konden vorig seizoen alle drie niet op een vaste basisplek rekenen onder toenmalig coach Peter Bosz.

"De keuze aan wisselspelers is achterin minder geworden. De basis is grotendeels in tact gebleven, maar de selectie is smaller geworden. We kunnen nu zowel een back als een centrale verdediger aantrekken, omdat we spelers hebben die op allebei die posities uit de voeten kunnen."

De 48-jarige trainer doelt daarmee op rechtsback Joël Veltman en linksback Nick Viergever, die beiden ook in het centrum kunnen spelen.

Middenveld

Ook voor het middenveld zou Keizer het liefst nog een versterking halen. "We hebben nu in principe vijf spelers over voor het middenveld. Niemand had natuurlijk kunnen voorzien wat er met Abdelhak Nouri is gebeurd. Als we nog iets kunnen doen op het middenveld, dan zullen we dat overwegen. Daar is nu nog geen beslissing over genomen."

Keizer hoopt in ieder geval dat er deze transferperiode niemand meer vertrekt. "Het is zeker niet de bedoeling dat er spelers weggaan. Ik wil graag dat iedereen blijft, maar je weet nooit hoe een markt gaat lopen. Dat kan soms heel gek zijn."

Hij staat voortdurend in contact met technisch directeur Marc Overmars over eventuele ontwikkelingen. "Het is een heel energiek gebeuren met transfers en spelers waar wij belangstelling voor hebben. Het wordt nu wat intenser, omdat je goed op je hoede moet zijn. We praten over hoe we het voetbal zien en welke spelers daar bij passen. Van daaruit wordt er actie ondernomen, of niet."

Naast Riedewald, Tete en Westermann vertrokken ook aanvoerder Davy Klaassen, huurling Bertrand Traoré en reservedoelman Diederik Boer deze zomer uit de Johan Cruijff Arena. Daartegenover stond tot dusver alleen de komst van Klaas-Jan Huntelaar en keepers Benjamin van Leer en Kostas Lamprou.

Ajax begint het Eredivisie-seizoen zaterdag met een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.