De dominantie van de Oranjevrouwen bij het EK voetbal blijkt ook uit het maandag bekendgemaakte sterrenteam. De nieuwe Europees kampioen levert liefst vijf speelsters voor het beste elftal van het toernooi.

Keepster Sari van Veenendaal, verdedigster Anouk Dekker, middenvelders Sherida Spitse en Jackie Groenen en aanvalster Lieke Martens zijn door de UEFA gekozen in het sterrenelftal.

Engeland, dat in de halve finale werd uitgeschakeld door Nederland, levert met verdedigsters Lucy Bronze en Steph Houghton en met aanvalster en topscorer Jodi Taylor (vijf goals) drie speelsters.

Namens verliezend finalist Denemarken werden middenvelder Theresa Nielsen en aanvalster Pernille Harder gekozen, terwijl verdedigster Verena Aschauer van de verrassende halve finalist Oostenrijk de ploeg completeert.

Martens werd zondag na de gewonnen EK-finale tegen Denemarken (4-2) al verkozen tot speelster van het toernooi.

Panel

Het sterrenelftal werd verkozen door een panel van vier trainers: de Spaanse Patricia Gonzalez, de Fin Jarmo Matikainen, de Belgische Anne Noé en de Nederlandse Hesterine de Reus.

Vier jaar geleden bij het EK in Zweden, waar de Oranjevrouwen al in de groepsfase werden uitgeschakeld, haalde geen enkele Nederlandse de sterrenselectie van 23 speelsters.