De Oranjevrouwen zijn zondag voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen geworden. In de zinderende finale in Enschede werd Denemarken met 4-2 verslagen.

Nederland stond voor het eerst in de finale van een eindtoernooi. Voorheen was de halvefinaleplaats op het EK 2009 in Finland de beste prestatie van de voetbalsters.

Duitsland won de laatste zes EK's, maar werd op dit toernooi in de kwartfinale uitgeschakeld door Denemarken, dat nog altijd op haar eerste grote titel wacht.

De finale begon spectaculair. Denemarken kwam al in de zesde minuut op een 0-1 voorsprong door een benutte strafschop van Nadia Nadim.

Dankzij treffers van Vivianne Miedema en Lieke Martens stond Oranje na een half uur met 2-1 voor, maar Pernille Harder zorgde ervoor dat beide ploegen halverwege met een gelijke stand de kleedkamers opzochten.

Vroeg in de tweede helft bracht Sherida Spitse Nederland uit een vrije trap opnieuw aan de leiding. Miedema besliste de finale kort voor tijd met haar tweede goal van de avond: 4-2.

De wedstrijd in de Grolsch Veste trok 28.182 toeschouwers. Nog nooit eerder waren er zoveel mensen aanwezig bij een duel in het vrouwenvoetbal in Nederland.

Slechte start

Oranje kende een slechte start want na iets meer dan vijf minuten ging de bal op de strafschopstip. Met een onhandige en onnodige overtreding vloerde Kika Van Es Sanne Troelsgaard. Nadim gaf de Nederlandse keeper Sari van Veenendaal vanaf elf meter geen kans: 0-1.

Oranje antwoordde binnen enkele minuten met de gelijkmaker. De snelle Shanice van de Sanden sprintte op de rechterflank Cecilie Sandvej eruit en gaf laag voor op Miedema, die met een simpele intikker verantwoordelijk was voor de 1-1.

Van de Sanden bleef een plaag voor de Deense defensie, maar Martens slaagde er in de 25e minuut niet in om een gevaarlijke voorzet van de rechtsbuiten te benutten. De kersverse aanwinst van FC Barcelona had even later wel succes van afstand. Met haar mindere linkerbeen passeerde ze de Deense doelvrouw Stina Lykke Petersen in de benedenhoek: 2-1.

Van Veenendaal voorkwam daarna dat Nadim voor de tweede keer kon scoren. Harder tekende in de 33e minuut wel voor de 2-2. De aanvoerder van Denemarken vertrok bij een lange bal van eigen helft en ontsnapte zo aan buitenspel. Ze dribbelde naar binnen en verschalkte Van Veenendaal in de korte hoek.

Spitse

Spitse zette Oranje kort na rust opnieuw op voorsprong. De middenvelder schoof een vrije trap van ruim twintig meter in de benedenhoek. Petersen stond aan de grond genageld.

Na een uur spelen had Miedema voor de 4-2 moeten zorgen, maar ze volleerde van dichtbij hard op Petersen. Kort daarop schoot Katrine Veje in kansrijke positie net naast het doel van Van Veenendaal.

Bij een Deense hoekschop miste invaller Frederikke Thögersen een mooie schietkans. Vijf minuten voor tijd verdween een volley van Troelsgaard slechts centimeters naast het Nederlandse doel.

In de slotfase slaagde Denemarken er niet in een echt slotoffensief te ontketenen. Oranje counterde via Miedema alsnog naar de 4-2. De Drentse aanvalsleider kapte zich goed vrij in het strafschopgebied en schoot raak in de korte hoek.