De recordtransfer die Neymar van Barcelona naar Paris Saint-Germain maakte bewijst volgens de internationale vakbond FIFPro dat het transfersysteem in het voetbal niet deugt.

"Opnieuw blijkt dat de spelersmarkt het domein is van een klein aantal clubs, vooral uit Europa'', aldus de Nederlander Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de FIFPro, vrijdag in een verklaring.

"Uit onderzoek is gebleken dat de competities er veel meer bij zijn gebaat dat er gelijke kansen komen. Daarvan is nu geen sprake. De minderheid zorgt er voor door de prijzen op te voeren dat de meeste clubs in dit opzicht niet meer kunnen meekomen. Het zou voor iedereen beter zijn als er meer balans zou zijn.''

"De door de FIFA beschermde transferregels zijn niet competitief, illegaal en misplaatst'', aldus Van Seggelen.

Pogba

Neymar rondde donderdag zijn transfer ter waarde van 222 miljoen euro van Barcelona naar PSG af. De vorige recordtransfer in het voetbal stond op naam van Paul Pogba, die vorig jaar voor 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United verhuisde.

PSG-clubvoorzitter Nasser Al Khelaifi benadrukte vrijdag op de groots opgezette presentatie van Neymar dat de transfer van de 25-jarige Braziliaan volledig binnen de UEFA-regels van de Financial Fair Play valt.

"De FIFPro roept de Europese Commissie op om de geldstromen van transfers binnen de EU te onderzoeken om te begrijpen wat de invloed daarvan is voor de sportieve balans", aldus Van Seggelen. "De transferregels die in 2001 zijn ingesteld moeten namelijk dringend heroverwogen worden."