Ajax geniet vrijdagmiddag een beschermde status tijdens de loting voor de laatste voorronde van de Europa League. FC Utrecht moet rekening houden met een zware opponent.

De Amsterdammers worden vanaf 13.00 uur gekoppeld aan het Noorse Rosenborg, Oleksandrija uit Oekraïne, Skënderbeu uit Albanië, het Oostenrijkse Altach, Vardar uit Macedonië of Sūduva uit Litouwen.

Voor FC Utrecht wacht op papier een veel zwaardere tegenstander. Het elftal van trainer Erik ten Hag treft Partizan Belgrado uit Servië, het Franse Olympique Marseille, het Griekse PAOK Saloniki, het Poolse Legia Warschau, Viktoria Plzen uit Tsjechië of het Russische Zenit Sint-Petersburg.

OGC Nice

Ajax werd woensdagavond in de derde voorronde van de Champions League uitgeschakeld door OGC Nice en stroomt daarom in de play-offs van de Europa League in.

FC Utrecht schakelde donderdagavond Lech Poznan uit in de derde voorronde en hield zo zicht op plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Eerder rekenden de Domstedelingen af met het Maltese Valletta FC. 

PSV werd verrassend uitgeschakeld door NK Osijek uit Kroatië en speelt komend seizoen geen Europees voetbal. Vitesse is door de winst van de KNVB-beker al verzekerd van deelname aan het hoofdtoernooi van de Europa League.

De wedstrijden in de play-offs vinden plaats op donderdag 17 en donderdag 24 augustus.