Advocaten van Neymar hebben donderdag het contract van de Braziliaan bij FC Barcelona afgekocht. Doordat de afkoopsom van 222 miljoen euro werd betaald is hij nu op papier transfervrij.

Een recordtransfer van Neymar naar Paris Saint-Germain is daardoor een stap dichterbij. De aanvaller wordt al weken in verband gebracht met de Franse topclub.

Eerder donderdag dwarsboomde de Spaanse competitie La Liga nog een overgang door de 222 miljoen euro te weigeren. De organisatie betwijfelde of de manier van handelen volgens de regels was.

FC Barcelona-directeur Oscar Grau nam het bedrag van Neymars advocaten echter wel in ontvangst, waardoor La Liga geen invloed meer heeft op de transfer.

De Catalaanse club liet weten dat Neymar nu officieel niet meer onder contract staat in Camp Nou en stuurt de details rond de betaling door naar de UEFA.

Historische transferbedragen in het voetbal
162
Historische transferbedragen in het voetbal

Financial Fair Play

Vanwege de UEFA-regels voor Financial Fair Play kon PSG de vertrekclausule niet zelf betalen. Om de reglementen te omzeilen bedacht QIA, het bedrijf dat eigenaar is van de club, een ingewikkelde constructie.

Neymar wordt bij die constructie ambassadeur van het WK van 2022 in Qatar voor 300 miljoen euro. Met dat bedrag zou hij dan zelf voor 222 miljoen euro zijn contract bij Barcelona afkopen.

Zodra Neymar bij PSG tekent is hij met afstand de duurste speler ooit. Het record is nu nog in handen van Paul Pogba, die Juventus vorig jaar zomer voor 105 miljoen euro verruilde voor Manchester United.