De Spaanse overheid heeft Angel Maria Villar geschorst. De 67-jarige bestuurder, die 29 jaar de leiding had over de nationale voetbalbond RFEF, werd vorige week opgepakt op verdenking van corruptie, valsheid in geschrifte en verduistering.

De 67-jarige Bask zit sindsdien achter de tralies. Het Spaanse ministerie van Sport besloot dinsdag tijdens een spoedoverleg dat Villar voorlopig voor een jaar wordt geschorst.

Dat geldt ook voor vicevoorzitter Juan Padron. Dat maakt de weg vrij voor een nieuwe interim-voorzitter van de RFEF.

Villar zit ook in het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA en geldt bij de mondiale federatie FIFA zelfs als 'senior-vicepresident'. Als langstzittend bestuurslid is hij na voorzitter Gianni Infantino de hoogste man in Zürich.

Naar verwachting raakt de Spanjaard, die zich vorig jaar enkele maanden voor de verkiezing voor het UEFA-voorzitterschap terugtrok, die positie op korte termijn kwijt.

Geldboete

De Spaanse justitie vertelde vorige week al een jaar met een onderzoek naar Villar, wiens zoon Gorka ook gearresteerd werd, bezig te zijn.

Twee jaar geleden kreeg hij al een geldboete van de ethische commissie van de FIFA omdat hij onderzoeker Michael Garcia geen goede informatie gaf over de toewijzing van de wereldkampioenschappen aan Rusland en Qatar.

Later verleende hij alsnog zijn medewerking. Villar en de Egyptenaar Hany Abo Rida zijn de enige overgebleven bestuursleden van de FIFA die hebben deelgenomen aan de verkiezingen voor het WK van 2018 en 2022.