Verdediger Denzel Dumfries heeft dinsdag Sparta Rotterdam verruild voor sc Heerenveen. De Rotterdamse club trok tegelijkertijd ook een speler aan, want de 21-jarige doelman Alexandro Craninx wordt overgenomen van Real Madrid.

De eveneens 21-jarige Dumfries wordt donderdag nog medisch gekeurd in Heerenveen en tekent daarna een contract voor vier seizoenen in het Abe Lenstra Stadion.

Rechtsback Dumfries speelde sinds 2014 bij Sparta. In zijn eerste seizoen werd hij verkozen tot grootste talent van de Jupiler League. Een jaar later pakte hij met de Rotterdammers de titel, waardoor promotie naar de Eredivisie werd afgedwongen.

Dumfries, die 72 officiële duels voor Sparta speelde en daarin twee keer scoorde, is de derde zomeraanwinst van Heerenveen na Warner Hahn (Feyenoord) en Daniel Höegh (FC Basel).

De eerste competitiewedstrijd van Heerenveen staat gepland op zondag 13 augustus. De ploeg van coach Jurgen Streppel gaat dan op bezoek bij FC Groningen.

Craninx

Tegenover het vertrek van Dumfries staat bij Sparta de komst van Craninx. De doelman die een Belgisch paspoort heeft en opgroeide in Spanje tekent voor drie jaar op Het Kasteel.

Het is niet bekend hoeveel Sparta betaalt voor de keeper die vorig seizoen een paar keer uitkwam voor Real Madrid B, dat op het tweede niveau van Spanje speelt.

"In de week dat we Alexandro op proef hadden, maakte hij vanaf het eerste moment indruk", aldus een contente Sparta-trainer Alex Pastoor op de site van de Rotterdamse Eredivisionist. "Het is een ambitieuze en zeer talentvolle doelman die zich graag bij ons aan wilde sluiten."

Craninx is de vijfde zomeraanwinst voor Sparta, dat zich eerder versterkte met Julian Chabot (RB Leipzig), Dalibor Volas (NK Celje), Franck Bambock (SD Huesca) en George Dobson (West Ham United).

Sparta, dat zich vorig seizoen met een vijftiende plaats nipt veilig wist te spelen, begint de nieuwe jaargang op zaterdag 12 augustus met een uitwedstrijd tegen het gepromoveerde VVV-Venlo.

Bekijk het programma in de Eredivisie