De Duitse en Zweedse voetbalsters hebben vrijdag hun eerste zege op het EK geboekt. De titelverdediger won in Tilburg met 2-1 van Italië en de Scandinavische vrouwen waren in Deventer met 2-0 te sterk voor Rusland.

Door de overwinningen hebben beide landen, die in hun openingswedstrijd doelpuntloos gelijkspeelden tegen elkaar, vier punten. Zweden gaat dankzij een iets beter doelsaldo aan de leiding.

Rusland blijft door het verlies op drie punten staan, nadat de Italianen in de eerste groepswedstrijd met 2-1 werden verslagen. Italië bezet met nul punten de laatste plaats en is uitgeschakeld.

Duitsland kwam tegen Italië in de negentiende minuut op voorsprong door een doelpunt van Josephine Henning. Zij kopte de bal binnen na een blunder van keepster Laura Giuliani. De doelvrouw liet de bal los na een vrije trap, waarna Henning profiteerde.

Tien minuten later kwam Italië op gelijke hoogte dankzij een treffer van Ilaria Mauro. Zij schoot raak uit een voorzet vanaf links van Barbara Bonansea.

Halverwege de tweede helft bracht Babett Peter Duitsland uit een penalty opnieuw op voorsprong. De bal ging op de stip nadat Giuliani Anja Mittag onderuit haalde in het zestienmetergebied. Italië eindigde de wedstrijd met tien man. Twintig minuten voor tijd kreeg Elisa Bartoli haar tweede gele kaart.

Zweden

Zweden profiteerde tegen Rusland twee keer van geknoei van keepster Tatyana Shcherbak. De nummer één van Rusland tastte in de 22e minuut mis bij een vrije trap van Magdalena Ericsson, die de bal vanaf de middenlijn richting het strafschopgebied schoot.

De bal viel over de grabbelende Shcherbak precies op het hoofd van de Zweedse aanvoerster Lotta Schelin, die de 1-0 binnenkopte.

Kort na rust verdubbelde Stina Blackstenius de voorsprong. De aanvalster kreeg de bal zomaar in haar voeten geschoten door Shcherbak, kapte een Russische verdedigster uit en tikte de bal met buitenkant rechts onder de keepster door. Via de voet van een inglijdende Russin ging de bal over de lijn.

Oranjevrouwen

Groep B is een interessente groep voor Oranje, want de tegenstander van Nederland in een eventuele kwartfinale komt uit deze groep. Als Oranje eerste wordt dan treft het de nummer twee uit groep B en bij een tweede plaats wacht de groepswinnaar.

De speelsters van Oranje gaven al eerder aan dat ze Duitsland graag ontlopen in de kwartfinales. De Duitsers pakten de laatste vijf keer de Europese titel en zijn bovendien regerend olympisch kampioen.

Donderdag won Oranje op Het Kasteel in Rotterdam met 1-0 van Denemarken, waardoor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman met zes punten uit twee wedstrijden aan kop gaat in groep A. De laatste groepswedstrijd van Nederland is maandag om 20.45 uur in Tilburg tegen België.