Engeland is woensdagavond ijzersterk begonnen aan het EK voor vrouwen. De formatie van bondscoach Mark Sampson won in Stadion Galgenwaard met 6-0 van Schotland. Eerder op de avond zegevierde Spanje tegen Portugal: 2-0.

Jodie Taylor was de grote uitblinkster bij Engeland. Ze scoorde driemaal en stelde zich zo al in haar eerste optreden op de Europese eindronde kandidaat voor de titel van topscoorster van het toernooi.

Ellen White tekende in de 32e minuut voor de derde treffer van Engeland. Taylor maakte na rust haar derde en Jordan Nobbs en Toni Duggan bepaalden in de slotfase de eindstand op 6-0. Taylor kreeg al na een uur een publiekswissel.

Door de ruime zege gaat Engeland nu aan de leiding in poule D. De ploeg van Sampson heeft een beter doelsaldo dan Spanje, dat eerder op de avond Portugal versloeg. 

Losada

Gezien het spelbeeld viel de Spaanse zege te klein uit. Vicky Losada, na een technisch hoogstandje, en Amanda Sampedro, met een kopbal, kwamen in de eerste helft tot scoren.

Spanje doet voor de derde keer mee aan de eindronde om de Europese titel. In 2013 strandde de Spaanse ploeg in de kwartfinales, in 1997 was Italië in de halve eindstrijd te sterk.

Spanje kwam de EK-kwalificatiereeks zonder puntverlies door. De nummer dertien van de wereldranglijst maakte in de acht gewonnen duels tevens de meeste doelpunten in het kwalificatietoernooi: 39.

Portugal debuteert op het EK. Het team plaatste zich als zestiende en laatste land voor het EK in Nederland door in de play-offs Roemenië uit te schakelen.