De Franse voetbalsters zijn het EK dinsdag begonnen met een late zege op IJsland. Oostenrijk ontdeed zich in de andere wedstrijd in groep C nipt van buurland Zwitserland.

In Tilburg viel de beslissing laat voor 'Les Bleues'. Pas in de 86e minuut benutte Eugénie Le Sommer een strafschop voor Frankrijk, dat als een van de favorieten voor de EK-titel geldt.

Le Sommer tekende in het Koning Willem II Stadion zo voor haar 61e doelpunt in het shirt van de nationale ploeg. De 28-jarige spits won onlangs nog de Champions League voor vrouwen met haar club Olympique Lyon.

Frankrijk strandde bij de voorgaande twee EK's in de kwartfinales, maar hoopt dit jaar een einde te maken aan de hegemonie van Duitsland. IJsland reikte vier jaar geleden ook tot de kwartfinales en strandde bij het debuut in 2009 al in de groepsfase.

Oostenrijk

Eerder op dinsdag zorgde Nina Burger in Deventer na een kwartier spelen voor de enige treffer bij het pouleduel tussen Oostenrijk en Zwitserland.

Zwitserland moest het laatste halfuur afwerken met slechts tien speelsters vanwege een directe rode kaart voor Rahel Kiwic, die een doorgebroken Oostenrijkse verdere doorgang belette.

Matchwinner Burger kwam met haar doelpunt op 33 goals voor de nationale ploeg, waarmee ze topscorer aller tijden is voor Oostenrijk. De Zwitserse topschutter Laura Dickenmann (veertig doelpunten) kwam dinsdag niet tot scoren in De Adelaarshorst.

Zowel Oostenrijk als Zwitserland debuteert deze zomer in Nederland op een Europees kampioenschap.