Angel Maria Villar, al 29 jaar voorzitter van de Spaanse voetbalbond, is dinsdag opgepakt door de politie als onderdeel van een onderzoek naar corruptie van de Spaanse justitie.

Ook zijn zoon Gorka werd opgepakt. Beiden worden verdacht van corruptie en verduistering.

Agenten doorzochten de kantoren van het bondsgebouw voor bewijsmateriaal. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Villar is sinds 1988 voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Hij werd na de Europese titel (2008) en wereldtitel (2010) van de Spaanse nationale ploeg populair in zijn land. De preses werd twee maanden geleden nog herkozen.

UEFA

De 67-jarige Villar is behalve voorzitter van de bond ook vice-voorzitter van de FIFA en de UEFA. Na het vertrek van Michel Platini bij de Europese voetbalbond was hij tijdelijk van oktober 2015 tot september 2016 voorzitter van de UEFA.

Hij stelde zich kandidaat voor de laatste verkiezingen voor het voorzitterschap van de UEFA maar trok zich voortijdig terug. Gorka was algemeen secretaris van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol.

De Spaanse justitie vertelde al een jaar met een onderzoek naar de voorzitter van de voetbalbond bezig te zijn. Villar kreeg twee jaar geleden een geldboete van de ethische commissie van de FIFA omdat hij onderzoeker Michael Garcia geen goede informatie gaf over de toewijzing van de wereldkampioenschappen aan Rusland en Qatar.

Later verleende hij alsnog zijn medewerking. Villar en de Egyptenaar Hany Abo Rida zijn de enige overgebleven bestuursleden van de FIFA die hebben deelgenomen aan de verkiezingen voor het WK van 2018 en 2022.