Yassin Ayoub speelde donderdag op een stroperig veld in Malta, maar in gedachten was de middenvelder van FC Utrecht heel ergens anders. 

Het nieuws over Ajax-middenvelder Abdelhak Nouri, die ernstig en blijvend hersenletsel heeft, hakte er enorm in. 

"Mijn lichaam was er wel, maar mijn hoofd helemaal niet", zei de emotionele Ayoub na het eerste duel met Valletta FC (0-0) in de tweede voorronde van de Europa League bij FOX Sports. "Ik ken Appie, z'n familie en vrienden heel goed. Ik heb er geen woorden voor."

Ayoub woonde jarenlang in Amsterdam-West, vlakbij de talentvolle middenvelder van Ajax. 

"Als ik hem zag, hadden we vaak een praatje. We waren allebei druk met voetbal, maar vergaten elkaar nooit. Appie is een goede jongen, heel lief. Ik heb pijn in mijn hart nu. Voetbal stelt niets voor als je ziet wat er kan gebeuren met je leven en gezondheid."

Oud-Ajacied Urby Emanuelson, die onlangs bij FC Utrecht tekende, kent Nouri ook goed. "Het voelde alsof dit zijn jaar moest gaan worden. Dit is heel vervelend en moeilijk." 

Medeleven

De spelers van Utrecht kwamen hand in hand het veld op, als teken van respect en medeleven met Nouri en diens familie.

Ook FC Utrecht-trainer Erik ten Hag erkende na afloop dat het nieuws over Nouri een grote invloed had op zijn ploeg.

"Een aantal van onze jongens is zeer aangeslagen. Onze gedachten en gevoelens zijn bij Appie, bij zijn familie, zijn vrienden en de volledige Ajax-familie", zei Ten Hag. "Het nieuws wierp een schaduw over deze wedstrijd. Op dit soort momenten merk je dat de voetballerij één grote familie is."

De meegereisde Utrecht-fans zongen in de 34e minuut voor Nouri, die bij Ajax altijd met nummer 34 speelt. "Dat hebben wij, de staf en de spelers, zeer op prijs gesteld. Helaas hebben wij ze na dat prachtige gebaar geen overwinning kunnen geven."