Lars Veldwijk keert na één seizoen terug in de Eredivisie. De 25-jarige spits heeft woensdag voor drie jaar getekend in het Noordlease Stadion.

Veldwijk komt over van het Belgische KV Kortrijk, dat hem de afgelopen vier maanden verhuurde aan het Noorse Aalesunds FK, en verkiest het aanbod van Groningen boven dat van Vitesse en ADO Den Haag. Hij kwam in Nederland eerder uit voor FC Volendam, FC Utrecht, FC Dordrecht, PEC Zwolle en Excelsior.

In het seizoen 2014/2015 speelde Veldwijk namens Nottingham Forest in het Championship, het tweede niveau van Engeland. In veertien wedstrijden kwam hij niet tot scoren.

Sinds vorig jaar is Veldwijk ook Zui-Afrikaans international. Zijn vader werd in het Afrikaanse land geboren, waardoor hij mag uitkomen voor 'Bafana Bafana'.

Zesde versterking

Veldwijk wordt de zesde versterking van Groningen. Eerder trokken de noorderlingen Ritsu Doan (Gamba Osaka, huur), Kevin Begois (PEC Zwolle), Mike te Wierik (Heracles Almelo), Django Warmerdam (Ajax) en Todd Kane (Chelsea, huur) aan.

Daartegenover staat het vertrek van Hedwiges Maduro (nog niet bekend), Jason Davidson (Huddersfield Town, was gehuurd), Tom Hiariej (Central Coast Mariners), Peter van der Vlag (gestopt), Desevio Payne (Excelsior), Alexander Sörloth (FC Midtjylland), Bryan Linssen (Vitesse) en Stefan van der Leij (Willem II).

Veldwijk heeft nog een contract tot 31 juli bij Aalesunds en keert na zijn presentatie in Groningen terug naar Noorwegen. Hij kan daardoor niet met zijn nieuwe club mee op trainingskamp naar Duitsland.