Derrick Luckassen maakt definitief de overstap van AZ naar PSV. De 22-jarige verdediger heeft een contract voor vijf jaar ondertekend in Eindhoven, melden beide clubs maandag.

Luckassen doorstond maandag de medische keuring, waarna hij zijn handtekening onder een contract tot medio 2022 zette. Hij voegt zich dinsdag in het Zwitserse Verbier bij zijn nieuwe teamgenoten.

Beide ploegen doen geen uitspraken over de transfersom, maar die bedraagt naar verluidt zo'n vijf miljoen euro.

De international van Jong Oranje doorliep in Alkmaar de jeugdopleiding en maakte in 2014 zijn debuut in het eerste elftal. Hij speelde zestig duels in de Eredivisie voor AZ, waarin hij vijf keer scoorde.

Luckassen is van origine een centrumverdediger, maar kan ook op de flanken en als verdedigende middenvelder uit de voeten.

Gevoel

De geboren Amsterdammer is trots op zijn overstap naar Eindhoven. "Ik heb puur op gevoel voor PSV gekozen. Er waren wat andere opties, maar ik vind PSV een mooie club, een die bij me past", zegt hij op de website van zijn nieuwe werkgever. "Ik hoop hier heel mooie tijden te beleven."

Luckassen is na Hirving Lozano de tweede grote aankoop van PSV voor komend seizoen. De Mexicaanse vleugelspits verbindt zich spoedig voor zes jaar aan de club. Hij komt over van Pachuca.

PSV raakte wel de Mexicanen Hector Moreno en Andres Guardado kwijt. Ook de huurlingen Siem de Jong en Marco van Ginkel zijn vertrokken, al hoopt PSV laatstgenoemde middenvelder definitief over te nemen van Chelsea.