Manchester United heeft een akkoord bereikt met Everton over de overgang van Romelu Lukaku. Wayne Rooney bewandelt mogelijk de omgekeerde weg.

De transfer van Lukaku hing al even in de lucht, maar is nu bijna beklonken. United meldt zaterdag op zijn website dat beide clubs het eens zijn over een transfersom van naar verluidt 85 miljoen euro. 

De nummer zes van het afgelopen seizoen in de Premier League moet nog wel tot een persoonlijk akkoord komen met de 24-jarige Belg, die nog tot medio 2019 onder contract staat bij het Everton van manager Ronald Koeman.

Lukaku viert momenteel vakantie in Los Angeles. Daar zou de voormalig jeugdspeler van Anderlecht een medische keuring ondergaan om vervolgens zijn transfer naar United af te ronden.

De 'Mancunians' komen zondag naar Amerika voor een trainingskamp en Lukaku zou dus direct bij de ploeg van coach José Mourinho kunnen aansluiten.

Duurste Belg

Mocht het daadwerkelijk tot een transfer van 85 miljoen euro komen, dan is Lukaku de duurste Belgische speler ooit. Op dit moment is dat nog Kevin De Bruyne. In 2015 legde Manchester City ruim 75 miljoen euro neer voor de middenvelder, die destijds uitkwam voor VfL Wolfsburg.

Eerder op zaterdag meldde Sky Sports dat Chelsea ook een bod van ruim 85 miljoen euro zou hebben gedaan op Lukaku. Het verschil tussen de twee aanbiedingen is dat Chelsea minder geld zou willen betalen aan de zaakwaarnemer van Lukaku. Mino Raiola zou zelf circa 13,5 miljoen euro willen overhouden aan de transfer.

Lukaku tekende in 2011 al een contract bij Chelsea, dat hem destijds overnam van Anderlecht. Hij dwong daar echter geen basisplaats af en na een verhuurperiode bij West Bromwich Albion werd hij in 2013 door Everton vastgelegd.

Rooney

De verwachting is dat Wayne Rooney de omgekeerde weg bewandelt en zich aansluit bij Everton. Volgens de BBC komt de 31-jarige Engelsman waarschijnlijk transfervrij over van United.

Rooney speelde tussen 2002 en 2004 ook al voor Everton. In 65 wedstrijden kwam hij veertien keer tot scoren. In 2004 vertrok de 31-jarige spits voor 37 miljoen euro naar United.

In de voorbije jaargang onder Mourinho kwam Rooney amper aan speeltijd toe. De 119-voudig international speelde in totaal 39 officiële wedstrijden.