Lionel Messi ontkomt aan een celstraf van 21 maanden wegens belastingfraude. De sterspeler van FC Barcelona moet in plaats daarvan een boete van 250.000 euro betalen, zo bepaalde de rechtbank in Madrid vrijdag.

Messi werd in juli door een Spaanse rechter schuldig bevonden. De aanvaller benadeelde met hulp van zijn vader de fiscus tussen 2007 en 2009 voor een bedrag van 4,1 miljoen euro door inkomsten uit portretrechten te verzwijgen.

Ook in hoger beroep bij de Hoge Raad bleef zijn veroordeling in eerste instantie staan op 21 maanden cel en een boete van 2 miljoen euro.

Messi hoefde overigens niet de gevangenis in, omdat personen met een blanco strafblad celstraffen onder de twee jaar niet uit hoeven te zitten in Spanje. Bij een eventuele nieuwe veroordeling zou de 21 maanden celstraf van de Argentijn wel worden meegewogen.

Eind juni werd al bekend dat Messi zijn celstraf mogelijk zou kunnen afkopen met de maximale schikkingsboete van een kwart miljoen euro en dat de openbaar aanklager van Barcelona daar niet onwelwillend tegenover stond.

Ronaldo

Messi is niet de eerste voetballer van naam die in opspraak raakt vanwege belastingfraude. Eerder werd twee jaar cel geëist tegen Messi's ploeggenoot Neymar.

Vorige maand werd bovendien Real Madrid-sterspeler Cristiano Ronaldo ervan beschuldigd tussen 2011 en 2014 voor bijna 15 miljoen euro aan belasting  te hebben ontdoken. Hij zou eveneens inkomsten uit portretrechten verborgen hebben gehouden.

Oud-Real Madrid-coach José Mourinho wordt ook verdacht van belastingfraude. De Portugees is momenteel manager van Manchester United.